Hlavní obsah

Česko zasáhla další vlna podvodných zpráv

Další vlna podvodných zpráv informujících o údajném doručování zásilky rozvířila poklidné vody českého internetu. Spam na první pohled vypadá, jako by byl odeslán z přepravní společnosti DHL. Na nevyžádané e-maily, prostřednictvím nichž se kyberzločinci snaží propašovat škodlivý virus do cizího počítače, upozornilo Novinky.cz hned několik čtenářů.

Foto: mif, Novinky

Podvodná zpráva informující o doručování zásilky od DHL

Článek

Před první vlnou podvodných zpráv pod hlavičkou DHL varoval Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ už zkraje tohoto týdne. [celá zpráva]

Druhá vlna je přitom na chlup stejná jako ta první a jde v podstatě o obdobu nevyžádaných e-mailů z loňského roku, ve kterých se podvodníci vydávali za zástupce České pošty. „Podobně jako falešné e-maily od České pošty jsou nyní rozesílány také informace o převzetí zásilky, které se tváří, že jsou od společnosti DHL. Falešný e-mail však příjemce obdrží od ‚DHL Logistik-Team‘, ten nemá s touto společností nic společného,“ uvedla bezpečnostní analytička Zuzana Duračinská z týmu CSIRT, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Přestože je zpráva adresovaná i tuzemským uživatelům, je psána v němčině. Většina lidí tak může na první pohled poznat, že se jedná o podvod. Některé uživatele, kteří zásilku skutečně očekávají, může ale tato zpráva zmást.

V samotné zprávě je pak informace o převzetí zásilky, která však odkazuje na doménu sfcofficefurniture.com. Ve chvíli kdy na odkaz lidé kliknou, jsou vyzváni na uložení souboru ve formátu .ZIP. „Obsahem tohoto souboru je však trojský kůň,“ konstatovala Duračinská.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám