Hlavní obsah

Česko se posunulo mezi nebezpečné země, počítačových hrozeb přibylo

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nárůst počítačových útoků a virů v našich končinách zaregistrovali experti z kyberbezpečnostní společnosti Check Point. Kvůli tomu se Česká republika posunula mezi méně bezpečné země, alespoň co se kyberkriminality týče.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Každý den jsou po celém světě detekovány desítky miliónů kyberútoků, nevyhýbají se ani Česku. „Česká republika se posunula mezi méně bezpečné země a patřila jí 69. příčka, což je posun o 18 míst oproti listopadové 87. pozici,“ komentoval nejnovější statistiky Peter Kovalčík, bezpečnostní expert Check Pointu.

Situace je výrazně lepší u našich východních sousedů. „Slovensko se naopak posunulo opačným směrem a poskočilo z 59. pozice na 75. příčku,“ konstatoval Kovalčík. Čím výše jsou země v žebříčku umístěny, tím horší bezpečnostní situace v daném státě panuje, alespoň tedy co se kybernetických hrozeb týče.

Koronavirus jako cesta k napadení počítače? Největší hrozbu představují e-maily

Bezpečnost

Nejhorší je situace v Číně

Podle Check Pointu je situace nejhorší v Číně, která se umístila na samotném vrcholu žebříčku zemí, kde dochází k útokům nejčastěji. To není zas tak překvapivé, jak by se mohlo na první pohled zdát. Nejlidnatější země světa totiž v současnosti bojuje s koronavirem, který si již vyžádal stovky mrtvých a desítky tisíc infikovaných. A právě zvýšeného zájmu o toto onemocnění zneužívají také počítačoví piráti.

Ti pod záminkou exkluzivních informací šíří škodlivé kódy. „Objevené škodlivé soubory byly ve formátu PDF, MP4 nebo docx a měly obsahovat informace o koronaviru, který hýbe současným světovým děním. Z názvů souborů lze vyvodit, že měly obsahovat videa s instrukcemi, jak se před virem chránit, aktuální informace o jeho vývoji, nebo dokonce testy prokazující nákazu,“ prohlásil Miroslav Kořen, generální ředitel Kaspersky pro východní Evropu.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Soubory však žádnou z těchto informací neobsahovaly, jak zdůraznil. „Místo toho byly soubory plné různých hrozeb od trojských koní po počítačové červy, které jsou schopné smazat, zablokovat, upravit nebo zkopírovat data ale také rušit provoz počítačů a celých počítačových sítí,“ konstatoval Kořen.

„Ze třetí příčky na druhou se posunulo Mongolsko a Bývalá jugoslávská republika Makedonie obsadila 3. místo. Výrazný posun mezi nebezpečnější země zaznamenala Nikaragua s posunem o 42 míst na 5. pozici. Opačným směrem, tedy mezi bezpečnější země, klesly Bermudy – z 1. listopadového místa na prosincové 31.,“ uzavřel Kovalčík.

Reklama

Výběr článků

Načítám