Hlavní obsah

Česko je pátou evropskou zemí, na kterou cílí kyberútoky nejčastěji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku se stále častěji šíří škodlivé kódy a množí se i hackerské útoky. Situace došla tak daleko, že se naše domovina stala už pátou nejnebezpečnější evropskou zemí z pohledu bezpečnostních incidentů. Vyplývá to z dat kyberbezpečnostní společnosti Check Point.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Česká republika se v dubnu dále držela mezi nebezpečnými zeměmi, patřila jí celosvětově 26. pozice a 5. mezi evropskými zeměmi,“ prohlásil Tomáš Růžička, bezpečnostní expert Check Pointu. V praxi to znamená, že jedna tuzemská organizace čelila v průměru 1800 kyberútoků za týden, přitom evropský průměr se pohybuje okolo hranice 1100 útoků za týden.

Žebříček zemí s nejvíce zachycenými škodlivými kódy a kybernetickými útoky sestavuje Check Point pravidelně. Čím výše jsou země v žebříčku umístěny, tím horší bezpečnostní situace v daném státě panuje, alespoň tedy co se kybernetických hrozeb týče.

Ještě loni na jaře se přitom Česko chlubilo 87. pozicí, patřilo tedy spíše mezi ty bezpečnější země. Na takto pozitivní příčce se v současnosti drží i sousední Slovensko, patří mu 84. místo. „Naopak první – tedy nejnebezpečnější – místo obsadilo znovu Mongolsko,“ konstatoval Růžička.

Hackeři chtějí po ŘSD desítky milionů za odblokování přístupu k datům

Bezpečnost

Útoky vyděračských virů

Hojně využívané jsou k útokům například vyděračské viry. Ty nejprve zašifrují všechna data uložená na pevném disku. Za jejich zpřístupnění pak útočníci požadují výkupné, a to klidně i několik tisíc korun.

Kyberzločinci se zpravidla snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se ke svým souborům dostane po zaplacení pokuty. Ta byla údajně vyměřena za používání nelegálního softwaru apod. I proto jim celá řada lidí již výkupné zaplatila.

Zaplatit zpravidla chtějí v bitcoinech, aby nebylo možné příjemce platby snadno vystopovat. Ani po zaplacení výkupného se ale uživatelé ke svým datům nemusí dostat. Místo placení výkupného je totiž nutné virus z počítače odinstalovat. Zpřístupnit nezálohovaná data je už ale ve většině případů nemožné.

Máte zavirovaný počítač, volají podvodníci. Pak důvěřivce oberou

Bezpečnost

Phishing a vishing

Již evergreenem kybernetických šmejdů se staly nejrůznější phishingové útoky prostřednictvím nevyžádaných e-mailů. Při nich se útočníci vydávají například za zástupce nějaké banky a rozesílají podvodné nabídky o nové službě či účtu.

V podstatě tedy na internetu rybaří a čekají, až se jim někdo chytne na udičku. Od uživatelů se snaží touto cestou vylákat hotovost, stejně jako jejich citlivé údaje, které pak na černém trhu mají cenu zlata.

V posledních letech se rozšiřuje také vishing, což je obdoba phishingu. Místo e-mailu ale využívají kyberzločinci metod sociálního inženýrství v průběhu telefonních hovorů. Podvodníci se v tomto případě příjemcům hovorů představují jako pracovníci banky, kteří zjistili napadení bankovního účtu, případně jako bezpečnostní experti, kteří chtějí zabezpečit jejich počítač.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám