Hlavní obsah

Česká republika patří k zemím, kde hackeři prolamují účty nejčastěji

Praha

Česká republika byla ve druhém čtvrtletí třináctá na světě v počtu prolomených internetových účtů – v porovnání s předchozím čtvrtletím se jejich počet zvýšil o 135 procent na téměř 450 000 účtů. To znamená dva až čtyři prolomené účty za minutu. Vyplývá to z průzkumu organizace Surfshark. Nejhůře se v celosvětovém měříku situace v tomto ohledu zhoršila v Japonsku, Číně a Jižní Koreji.

Foto: Petr Horník

Ilustrační foto

Článek

Nejvíce zasažené v regionu střední a východní Evropy byly vedle České republiky ještě Rusko a Ukrajina, Rusko má nejvyšší počet prolomených účtů na 100 obyvatel. Od roku 2004 vykázaly nejvíce prolomených účtů Spojené státy, Rusko, Čína, Německo a Francie.

Od roku 2004 byl statisticky průměrný Čech zasažen narušením bezpečnosti dat přibližně šestkrát. To je jeden z nejvyšších počtů na světě.

Celosvětově počet narušení bezpečnosti uživatelů internetu v uplynulém čtvrtletí vzrostl v porovnání s prvním čtvrtletím o dvě procenta. V prvním čtvrtletí letošního roku bylo každou minutu prolomeno 450 účtů, ve druhém kvartálu 459.

Nejčastěji viry kradou v Česku hesla

Bezpečnost

Ohledně metodiky Surfshark zdůrazňuje, že většina lidí používá při on-line registraci stejný e-mail pro různé účty. Proto může být jeden e-mail nebo účet v různých případech prolomen několikrát, proto se některá čísla mohou zdát tak vysoká. Příkladem může být 59,2 milionu prolomených účtů v Česku od roku 2004.

Bezmála třetina prolomených účtů neobsahuje informace o zemi pobytu, takže hodnoty jsou ve skutečnosti o něco vyšší. Účty bývají prolomeny více než jednou.

Od roku 2004 bylo celosvětově narušeno celkem 15,1 miliardy účtů. Přibližně 5,2 miliardy z nich má jedinečné e-mailové adresy, což znamená, že v celosvětovém měřítku byla jedna e-mailová adresa v průměru narušena třikrát. Na 100 lidí připadá 66 unikátních e-mailových adres, které byly prolomeny, a v průměru 193 narušených účtů.

Přijde nová virová vlna, bijí na poplach bezpečnostní experti

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Související články

Kyberzločinci jdou ve velkém po heslech

Na krádeže přístupových údajů se zaměřili v posledních týdnech počítačoví piráti. V uplynulém měsíci představoval totiž celou třetinu všech detekovaných hrozeb...

Výběr článků

Načítám