Hlavní obsah

Češi nechtějí vyděračům platit, riziku ztráty dat navzdory

Novinky, Lenka Zoulová

Vyděračské viry terorizují tuzemské i zahraniční uživatele dlouhé roky. Lidé v Česku ale kyberzločincům za opětovné zpřístupnění dat nechtějí platit, což je značný rozdíl proti zbytku světa. Češi kvůli tomu klidně risknou i ztrátu dat. Vyplývá to z analýzy antivirové společnosti Kaspersky.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Na napadeném stroji dokážou vyděračské viry udělat pěkný nepořádek. Nejprve zašifrují všechna data uložená na pevném disku. Za jejich zpřístupnění pak útočníci požadují výkupné, a to klidně i několik tisíc korun.

Kyberzločinci se zpravidla snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se ke svým souborům dostane po zaplacení pokuty. Ta byla údajně vyměřena za používání nelegálního softwaru apod. I proto jim celá řada lidí již výkupné zaplatila.

Zaplatit zpravidla chtějí v bitcoinech, protože pohyby této virtuální měny se prakticky nedají vystopovat. A tím logicky ani nelegální aktivita počítačových pirátů.

S kyberútokem se loni setkala víc než polovina firem

Bezpečnost

Zaplatit? Jistota to není...

Ani po zaplacení výkupného se ale uživatelé ke svým datům nedostanou. Místo placení výkupného je totiž nutné virus z počítače odinstalovat. Zpřístupnit nezálohovaná data je už ale ve většině případů nemožné.

Bez ohledu na to, zda oběť zaplatila, či nikoli, pouze v 29 % případů se po útoku ransomwarem podařilo obnovit všechny zašifrované soubory. Polovina napadených (50 %) nadobro přišla alespoň o část souborů, 32 % zaznamenala ztrátu podstatného množství dat (v České republice dokonce 40 %) a 18 % přišlo jen o jejich malou část. Ovšem 13 % obětí zůstalo prakticky bez kompletních dat, která se už nikdy nepodařilo obnovit (v tuzemsku to bylo 12 %).

Češi jsou si těchto rizik evidentně vědomi, a tak v loňském roce zaplatilo vyděračům jen 6 % tuzemských obětí ransomwaru. V globálním měřítku přitom za odšifrování dat zaplatila více než polovina napadených (56 %).

Změní PIN a zašifruje data. Trojský kůň DoubleLocker cílí na mobily

Bezpečnost

Přibývá lidí, kteří jsou ochotni zaplatit

Přesto bezpečnostní experti varují, že trend v posledních 12 měsících mluví jasně – ve světových statistikách roste počet uživatelů, kteří jsou ochotni za opětovné zpřístupnění svých dat zaplatit. „Platba útočníkům ale automaticky nezaručuje, že se ke svým datům skutečně dostanete, a pouze ponouká kybernetické zločince, aby pokračovali v trestné činnosti. Proto vždy radíme, aby uživatelé napadení ransomwarem neplatili, protože těmito platbami pouze podporují celý tento vyděračský systém,“ konstatovala Marina Titovaová z Kaspersky.

„Místo toho by měli investovat do kvalitní ochrany a zabezpečení zařízení a pravidelně zálohovat všechna data. Díky tomu klesne počet úspěšných útoků a také zájem zločinců o využívání ransomwaru, což povede k bezpečnějšímu internetu pro všechny,“ doplnila Titovaová.

Rizika spojená s útoky ransomwarem si za posledních 12 měsíců podle průzkumu uvědomovali čtyři z deseti (39 %) respondentů. V souvislosti s výrazně vyšším počtem lidí, kteří pracují z domova, je důležité, aby toto číslo dál rostlo. Je třeba pomoct uživatelům chránit se před těmito typy útoků a když se o nich dozvědí více informací, je klíčové, aby pochopili, na co si mají dávat pozor a co mají podniknout, když narazí na ransomware.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám