Hlavní obsah

Cerberus neohroženě kraluje žebříčku největších mobilních hrozeb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prakticky během celého letošního roku kraluje statistikám nejrozšířenějších mobilních hrozeb zákeřný malware Cerberus. Jinak tomu nebylo ani v minulém měsíci, kdy se tento nezvaný návštěvník šířil prostřednictvím dropperu Agent.GOF. Vyplývá to z dat, které zveřejnila antivirová společnost Eset.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Cerberus se sice přímo sám neobjevuje ve statistikách největších mobilních hrozeb, je to ale dáno tím, že jej kyberzločinci nejčastěji šíří prostřednictvím dropperu Agent.IYY, kterému v říjnu patřilo úplné prvenství.

„Dropper Agent.IYY, kterým se v říjnu Cerberus šířil, se vydával například za aplikaci na sledování počasí nebo za známější aplikace, které byly ovšem v tomto případě neplacené nebo obsahovaly knihovnu her zdarma,“ vysvětlil Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské pobočce Esetu.

Kyberzločinci se zaměřili na majitele iPhonů v Česku

Bezpečnost

Opět tak podle něj můžeme vidět, že útočníci využívají stejnou strategii. Lákají totiž uživatele na služby zdarma nebo na aplikace, které nejsou v oficiálním obchodě Google Play běžně dostupné.

„Droppery jsou pro útočníky v případě šíření malwaru pro platformu Android klíčovou strategií. Napodobují známé nástroje a služby. Podobně jako obálky doručí do zařízení daleko závažnější hrozby. Mají velké množství verzí a často a rychle se mění,“ podotkl Jirkal.

Hlavní hrozba roku

Cerberus je tedy – byť prostřednictvím dropperů – téměř celý letošní rok hlavní hrozbou pro uživatele zařízení s operačním systémem Android. „Rizikem je především pro bankovní služby, protože dokáže odcizit přihlašovací údaje do internetového bankovnictví a číst ověřovací SMS kódy,“ doplnil bezpečností expert.

Připomněl také, že ještě v září se Cerberus šířil prostřednictvím dropperu Agent.GOF, který měl dokonce téměř 50% podíl na detekci hrozeb. Proti tomu Agent.IYY dosahoval v říjnu podílu pouze 13,05 %.

Přehled dalších hrozeb, které se v uplynulém měsíci umístili v žebříčku deseti nejrozšířenějších hrozeb, naleznete v tabulce níže:

TOP10 kybernetické hrozby v ČR pro platformu Android – říjen 2021:
1.Android/TrojanDropper.Agent.IYY trojan (13,05 %)
2.Android/GriftHorse trojan (11,06 %)
3.Android/Andreed trojan (8,48 %)
4.Android/TrojanDropper.Agent.IGY trojan (5,87 %)
5.Android/TrojanDropper.Agent.IEG trojan (3,65 %)
6.Android/TrojanDropper.Agent.DIL trojan (3,60 %)
7.Android/TrojanDropper.Agent.HQQ trojan (2,27 %)
8.Android/TrojanDropper.Agent.GKW trojan (2,22 %)
9.Android/TrojanDownloader.Agent.KE trojan (1,90 %)
10.Android/TrojanDropper.Agent.FAI trojan (1,84 %)
Zdroj: Eset

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám