Hlavní obsah

Botnety podvádějí v reklamě

Novinky, Petr Blažek (Zdroj: eset.cz)

Až čtvrtinu zobrazení reklamy na internetu mají na svědomí zločinci. V roce 2015 dosáhnou globální škody v přepočtu 140 miliard korun.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Článek

Studie, kterou provedla americká asociace inzerentů (ANA) s bezpečnostní firmou White Ops ukázala, že podvody v digitální reklamě jsou rozšířenější, než se dosud soudilo. V průměru zhruba čtvrtina z celkového počtu zhlédnutí reklamních videí a 11 procent kliků na klasickou internetovou reklamu připadá na fiktivní uživatele internetu. Jde o kybernetickou kriminalitu: na reklamu „klikají“ sofistikované počítačové programy, instalované na počítačích, které jsou součástí botnetů. Jde o počítače, které bez vědomí jejich majitelů ovládá internetové podsvětí.

Studie ANA a White Ops analyzovala přes 180 velkých online kampaní. Zajímavým zjištěním je, že podvodné kliky na reklamu se již netýkají výhradně levných inzerátů s cenou okolo jednoho dolaru. Podobně zranitelné jsou nyní i weby s prémiovým obsahem, které svým inzerentům účtují ceny o řád vyšší. Zločinci totiž dokážou imitovat chování seriózních uživatelů z vyšších zákaznických segmentů. Výsledkem je, že na celkovém počtu zhlédnutí video inzerce na jednom z prémiových lifestylových webů v USA se fiktivní uživatelé – tedy podvodné počítačové programy – podíleli neuvěřitelnými 98 procenty.

Botnety, tedy obrovské sítě počítačů (až miliony) infikovaných škodlivým softwarem a ovládaných zločinci, představují jeden z nejzávažnějších bezpečnostních problémů Internetu. Tyto počítače jsou zneužívány k nejrůznější kriminální činnosti – od zmíněných fiktivních kliků na reklamu přes rozesílání spamu až po takzvané DDoS útoky (ochromení cílových serverů nezvladatelnou vlnou dotazů).

Podle prestižní zprávy Verizon Data Breach Investigation Report představují botnety zdaleka největší jednotlivou kategorii počítačové kriminality: jejich podíl na celkové zdokumentované počítačové kriminalitě tvoří podle uvedené zprávy 86 procent.

Přes zmíněné škody jsou však podvody v internetové reklamě jen okrajovým důvodem, proč jsou botnety pro internet tak nebezpečné. Americká FBI totiž odhaduje, že zločinci každoročně prostřednictvím botnetů infikují dalších půl miliardy počítačů a způsobí škody za víc než 110 miliard dolarů. To je v přepočtu téměř 2,5 bilionu korun – tedy zhruba dvojnásobek ročních výdajů státního rozpočtu České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám