Hlavní obsah

Avast: Dokumenty na WikiLeaks neobsahují bezpečnostní mezery

Zveřejněné dokumenty serveru WikiLeaks neodhalují v české firmě Avast žádné bezpečnostní mezery, navíc jsou dva roky staré. Řekl to viceprezident Avastu Sinan Eren v reakci na informaci, že Avast figuruje v dokumentech WikiLeaks jako jeden z prodejců bezpečnostního softwaru, na který se zaměřila americká Ústřední zpravodajská služba (CIA).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Portál WikiLeaks zveřejnil kolem 8000 stran dokumentů o útočném programovém arzenálu CIA, s nímž největší americká výzvědná organizace může pronikat do mobilních telefonů, chytrých televizorů a dalších elektronických zařízení a využít je ke shromažďování informací.

„Avast je zmíněn ve zveřejněných dokumentech, stejně jako další globální bezpečnostní firmy. Nicméně zveřejněné dokumenty neodhalují v Avastu žádné bezpečnostní mezery. Jde navíc o veřejně dostupné dokumenty a prezentace z konferencí, které jsou dva roky staré," uvedl Eren.

Dokumenty mají dostatek technických podrobností

Důvody zájmu CIA o Avast, který je jedním z největších dodavatelů bezpečnostního softwaru na světě, mohou být podle bezpečnostního experta sdružení CZ.NIC Pavla Bašty dva. „Avast dodává bezpečnostní řešení, která používají stovky miliónů uživatelů na celém světě, a z pohledu CIA může být zajímavé, pokud by dokázala tato bezpečnostní řešení ošálit tak, aby nepoznala škodlivý software vytvořený CIA a zároveň dál uživatele informovala o jiných nákazách," řekl.

„Druhým faktorem může být, že stejně jako jakýkoliv jiný hojně rozšířený software by mohly produkty společnosti Avast posloužit k šíření škodlivých programů, pokud by se CIA podařilo v těchto produktech najít vhodnou zneužitelnou chybu," dodal.

Publikované dokumenty podle agentury Reuters obsahují dostatek technických podrobností, aby bezpečnostní experti a prodejci ochranného softwaru pochopili, jak rozsáhlé bezpečnostní mezery existují. Poskytují ale málo detailů, které by mohly napomoci rychlé nápravě.

Společnost Avast, založená v roce 1988, se zabývá tvorbou bezpečnostního softwaru a její antivirové programy chrání přes 400 miliónů počítačů a mobilních zařízení ve světě. Loni koupila konkurenční českou firmu AVG.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám