Hlavní obsah

Američané zaplatili hackerům 11 milionů, aby jejich počítače nechali na pokoji

– Lake City
Novinky, mif

Boj s hackery vzdalo americké město Lake City, které leží ve státě Florida. Většina jejich počítačů ve státní správě byla zablokována vyděračským virem. Vedení města proto raději hackerům zaplatilo výkupné ve výši 500 000 dolarů, tedy v přepočtu více než 11 milionů korun, upozornil server BBC.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Provoz městských počítačů byl ochromen před dvěma týdny a za celou tuto dobu se nepodařilo situaci vyřešit.

Systémy totiž byly napadeny vyděračským virem, který zašifroval data na pevných discích. Když je chtěli úředníci zpřístupnit, museli zaplatit vyděračům výkupné.

Nikdy by mě nenapadlo, že se něco takového může stát.
starosta Lake City Stephen Witt

K zaplacení výkupného se odhodlali i přesto, že bezpečnostní odborníci pravidelně varují, že ani po zaplacení nemají uživatelé žádnou jistotu, že se k zašifrovaným datům dostanou. Virus je nutné z počítače odinstalovat a data následně pomocí speciálního programu odšifrovat. V některých případech to ale není možné, což se přesně stalo v Lake City.

„Nikdy by mě nenapadlo, že se něco takového může stát, zejména v takovém malém městě,“ komentoval celou kauzu starosta 12tisícového Lake City Stephen Witt.

Útočníky se patrně najít nepodaří

Město se rozhodlo zaplatit po hlasování rady, inspirovalo se přitom scénářem z amerického úřadu na předměstí Riviera Beach, který nedávno kvůli vyděračskému viru zaplatil hackerům 600 000 dolarů (13,5 milionu Kč).

Starosta doplnil, že zaplatit výkupné bylo nejlevnější a nejjednodušší řešení.

Jak se bránit proti vyděračským virům?

:: Neotvírejte přílohy e-mailových zpráv od neznámých a podezřelých adresátů.

:: Pravidelně zálohujte svoje data. V případě nákazy se počítač jednoduše přeinstaluje a zašifrovaná data se mohou obnovit i bez placení výkupného nebo nutnosti je odšifrovat.

:: Externí disky nebo jiné úložné systémy, na které jsou data zálohována, by neměly být neustále připojeny k počítači. Minimalizuje se tím riziko, že se vyděračský virus zabydlí i u zálohovaných dat.

:: Pravidelně aktualizujte operační systém i jiné programy. Znesnadníte tak práci počítačových pirátů, kteří se snaží objevené trhliny zneužít k propašování škodlivých kódů.

:: Nutné je také pravidelně aktualizovat antivirový program, případně jiné bezpečnostní aplikace.

:: Nepoužívejte programy, pro které již výrobce ukončil podporu. Hrozba nákazy například na Windows XP je mnohonásobně vyšší než u novějších verzí tohoto operačního systému.

Výkupné obě města zaplatila v bitcoinech, u kterých nejsou transakce prakticky vůbec dohledatelné. Je tedy velmi nepravděpodobné, že by se podařilo útočníky dopadnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám