Hlavní obsah

Polovina Čechů na veřejných WiFi pracuje s citlivými daty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K veřejným WiFi sítím se připojuje 94 procent dospělých Čechů. Téměř polovina (49 procent) na nich provádí i citlivé aktivity, jako je například zadávání hesel, internetové bankovnictví nebo posílání intimních fotek. Vyplývá to z letošního průzkumu vzdělávacího projektu Digitální pevnost.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V Česku jsou k dispozici desítky tisíc veřejných WiFi sítí a jejich počet se každým rokem zvyšuje, kromě restaurací, kaváren nebo nádraží je postupně zavádějí i obce a města do svých ulic. A Češi je využívají rádi. Každý pátý se připojuje dokonce několikrát denně, 27 procent několikrát týdně a 23 procent několikrát měsíčně. Veřejné WiFi sítě častěji využívají mladí lidé do 35 let.

Veřejná WiFi přitom podle odborníků představuje velké riziko. Útočníci přes ni totiž mohou snadno získat přístup k citlivým datům, jako jsou například hesla do internetového bankovnictví nebo přístupové údaje na sociální sítě.

"Češi se nejčastěji připojují v restauracích a kavárnách, v obchodních centrech a hospodách. Tato místa si často vybírají i útočníci, kteří mohou snadno vytvořit falešnou WiFi síť, a získat tak přístup ke komunikaci ve všech připojených zařízeních. Aby zůstala komunikace privátní, je dobré využít síť VPN k jejímu šifrování," uvedl Pavel Řezníček z Digitální pevnosti.

Nabourají se do pravé WiFi

Falešná síť ale není jediný trik, hackeři se dokážou nabourat i do pravé WiFi sítě, a sledovat tak všechno, co na ní uživatelé dělají. Útočníci se přes veřejnou wifi mohou dostat k obsahu e-mailů, do bankovních účtů i k fotkám dětí z dovolené, oběti se to přitom obvykle ani nedozví. Častěji takto riskují lidé do 35 let, starší uživatelé jsou opatrnější.

Lidé, kteří se na veřejné WiFi připojují pravidelně, by si měli častěji měnit všechna hesla u všech služeb, které používají. Odborníci doporučují také preferovat zaheslované veřejné sítě před nezabezpečenými. Nejlepší prevencí ztráty citlivých dat je ale veřejné WiFi vůbec nepoužívat a v případě potřeby se připojovat přes mobilní data.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám