Hlavní obsah

Chcete vyhrát mobil? Podvodné dotazníky kolují Českem stále častěji

Novinky, mif

Do čela žebříčku nejrozšířenějších internetových hrozeb v Česku se v dubnu vyhoupla potencionálně nechtěná aplikace HTML/Adware.Agent.A. Prostřednictvím ní kybernetičtí podvodníci často slibují lidem hodnotné výhry, jako jsou například chytré telefony. Ve skutečnosti ale nic nedodají. Vyplývá to ze statistiky antivirové společnosti Eset, která žebříček nejrozšířenějších hrozeb pravidelně sestavuje.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační fotografie

Článek

Proti březnu se podíl HTML/Adware.Agent.A zvýšil z 5,41 % na 5,64 %, právě proto mu patří v přehledu první příčka místo druhé.

„Uživateli je za vyplnění on-line dotazníku slíbena hodnotná cena, kterou však nikdy neobdrží. Za svou důvěřivost naopak zaplatí únikem osobních dat, která mohou útočníci lehce zneužít,“ varoval Pavel Matějíček, manažer technické podpory společnosti Eset.

Zneužívá chybu v Microsoft Office

Na druhém místě se v minulém měsíci umístil škodlivý kód Win32/Exploit.CVE-2017-11882, který zneužívá bezpečnostní díru v softwaru Microsoft Equation Editor, který je nedílnou součástí Microsoft Office.

„Uživatel, který na svém zařízení otevře škodlivý dokument, tím umožní spuštění libovolného programového kódu. Win32/Exploit.CVE-2017-11882 byl v Česku během dubna podobně častý jako HTML/Adware.Agent.A, stál za 5,39 % případů detekovaných škodlivých kódů,“ konstatoval Matějíček.

Automaticky přesměrovává webové stránky

Trojlístek nejrozšířenějších hrozeb pak uzavírá generická detekce webových stránek obsahujících injektovaný programový kód nazvaný HTML/ScrInject. „Ten návštěvníky napadených stránek automaticky přesměrovává na webové stránky se škodlivým softwarem. Během dubna stál HTML/ScrInject za 4,64 % detekcí škodlivých kódů,“ varoval bezpečnostní expert.

Překvapivě až na čtvrtou příčku se z prvního místa posunul Javascript JS/Adware.Agent.AF. Ten přesměrovává uživatele z napadené legitimní stránky na nechtěné, většinou reklamní weby. Jak je ale patrné, tento škodlivý kód je s podílem 3,31 % na ústupu.

Nejčastější internetové hrozby v České republice za duben 2019:
1. HTML/Adware.Agent.A (5,64 %)
2. Win32/Exploit.CVE-2017-11882 (5,39 %)
3. HTML/ScrInject (4,64 %)
4. JS/Adware.Agent.AF (3,31 %)
5. JS/Adware.Agent.AA (3,04 %)
6. DOC/Abnormal (2,6 %)
7. SMB/Exploit.DoublePulsar (2,57 %)
8. JS/CoinMiner (2,17 %)
9. Win32/GenKryptik (1,96 %)
10. HTML/Refresh (1,89 %)

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám