Hlavní obsah

MWC 2019: Dvě pětiny chytrých domácností mohou napadnout hackeři

Barcelona

Dvě z pěti českých a slovenských digitálních domácností využívajících tzv. internet věcí jsou vystaveny kybernetickým útokům. Nejvíce zranitelné jsou vedle routerů další síťová zařízení připojená k internetu, tiskárny a síťová úložiště. V ohrožení jsou i bezpečnostní kamery nebo chytré televize. Vyplývá to ze studie společnosti Avast prezentované na veletrhu Mobile World Congress (MWC 2019), který v pondělí začal v Barceloně.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Lidé chtějí používat chytré televize, aby se podívali na svůj oblíbený pořad na Netflixu nebo zapojit chůvičku svého dítěte do domácí sítě, ačkoli často nevědí, jak tato zařízení zabezpečit. Hackerům stačí jediné slabě zabezpečené zařízení, aby se dostali do sítě, a jakmile jsou uvnitř, mohou přistupovat k ostatním zařízením a osobním údajům, která přenášejí nebo uchovávají, včetně živého nahrávání videí a hlasů,“ uvedl prezident spotřebitelské divize Avastu Ondřej Vlček.

Ze zprávy Avast Smart Home Report 2019, která obsahuje údaje z více než 16 milionů chytrých domácích sítí po celém světě, vyplývá, že 30 procent českých a 34 procent slovenských domácností má připojených více než pět chytrých zařízení a 42 procent bytů obsahuje alespoň jedno zranitelné připojené zařízení.

U dvou třetin problematických zařízení v domácnostech spočívala zranitelnost ve slabém hesle či pouze jednofázovém ověření. Třetina byla dále zranitelná kvůli tomu, že nikdo neaktualizoval jejich software.

Reklama

Výběr článků

Načítám