Hlavní obsah

Trojské koně a falešné dotazníky číhají na internetu nejčastěji

Novinky, mif

Především trojské koně a falešné dotazníky číhají na tuzemské uživatele na internetu nejčastěji. Vyplývá to ze statistik nejrozšířenějších škodlivých kódů na síti za měsíc leden, které zveřejnila antivirová společnost Eset.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vůbec nejrozšířenější internetovou hrozbou byl v prvním měsíci letošního roku nástroj HTML/Adware.Agent.A. Ten dosáhl mezi zachycenými viry bezmála šestiprocentního podílu.

„HTML/Adware.Agent.A se vyskytuje v podobě on-line dotazníku, za jehož vyplnění tvůrci slibují uživateli hodnotný produkt, například mobilní telefon. Tímto příslibem se útočníci snaží od uživatelů vymámit osobní údaje, které mohou dále použít k přímé nebo nepřímé monetizaci,“ prohlásil Miroslav Dvořák, technický ředitel české pobočky společnosti Eset.

O popularitě těchto záškodnických akcí na síti svědčí také fakt, že na druhé příčce se v těsném závěsu umístila příbuzná hrozba JS/Adware.Agent.AA. „Tato hrozba se vyskytuje ve formě nevyžádaných reklam na doplňky internetového prohlížeče. Tyto doplňky obsahují škodlivý kód a nejčastěji se objevují na webech, které nabízí přehrávání nelegálních kopií filmů,“ konstatoval bezpečnostní expert s tím, že podíl tohoto agenta byl 5,72 %.

Zavirované webové stránky

Nelichotivá třetí příčka v žebříčku patří tzv. „generické detekci webových stránek obsahujících injektovaný programový kód nazvaný HTML/ScrInject“. V podstatě jde o napadené internetové stránky, které uživatele automaticky přesměrovávají na podvodné weby obsahující další škodlivé kódy.

Virus HTML/ScrInject tedy primárně necílí na koncové uživatele, ale na servery hostující webové stránky. Paradoxně díky tomu ale dovede udělat daleko větší neplechu. Uživatel tedy i při vstupu na legitimní web, který dobře zná a u kterého není tolik ostražitý, může snadno stáhnout do počítače další škodlivé kódy. Podíl HTML/ScrInject byl v lednu 5,51 %.

Trojské koně na vzestupu

Za pozornost stojí také stoupající trend trojských koní, ty jsou totiž kyberzločinci využíváni stále častěji. Řeč je například o škodlivém kódu PDF/Phishing, který koncem měsíce představoval až třetinu všech detekovaných útoků. „V případě hrozby PDF/Phishing jde o e-mailovou přílohu, která má ve spojení s textem phishingové zprávy za cíl jedinou věc – pod pláštíkem zdánlivé legitimity a za pomoci prvků sociálního inženýrství z vás vylákat vaše citlivé údaje,“ vysvětlil Dvořák.

Za celý leden šlo o sedmou nejčastější internetovou hrozbu v Česku s podílem 1,86 %. S ohledem na masivní šíření v konci měsíce lze nicméně očekávat, že v únorové statistice bude podíl tohoto trojského koně daleko vyšší.

Nejčastější internetové hrozby v České republice za leden 2019
1. HTML/Adware.Agent.A (5,90 %)
2. JS/Adware.Agent.AA (5,72 %)
3. HTML/ScrInject (5,51 %)
4. JS/CoinMiner (2,79 %)
5. SMB/Exploit.DoublePulsar (2,72 %)
6. Win32/Exploit.CVE-2017-11882 (2,69 %)
7. PDF/Phishing (1,86 %)
8. JS/Redirector (1,85 %)
9. Win32/GenKryptik (1,78 %)
10. JS/Adware.AztecMedia (1,54 %)

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám