Hlavní obsah

Hackeři napadli 29 miliónů účtů na Facebooku

Novinky, mif

Společnost Facebook upřesnila detaily útoku, v jehož rámci mělo být ohroženo až 50 miliónů uživatelů. Zástupci společnosti na konci minulého týdne upřesnili, že hackeři se dostali jen k 29 miliónům účtů.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Facebook informoval o bezpečnostní chybě, kvůli níž mohlo být ohroženo až 50 miliónů uživatelských účtů, už na konci září. [celá zpráva]

Tehdy nicméně nebylo jasné, zda nějaký kybernetický zločinec skutečně objevenou trhlinu objevil a zneužil ještě předtím, než ji stihli pracovníci největší sociální sítě na světě opravit.

Nejvíce je postiženo 14 miliónů lidí

Nyní je již zřejmé, že se tak skutečně stalo. A bohužel se útok netýká jen pár desítek uživatelů, nýbrž 29 miliónů. U všech těchto uživatelů se dostali podle vyjádření zástupců Facebooku k informacím o e-mailových účtech či telefonních číslech.

U 14 miliónů účtů ze zmiňovaných 29 miliónů ještě navíc získali další osobní údaje, například domovské město, datum narození, ale také informace o místech přihlášení uživatele či jeho vyhledávání v rámci Facebooku.

Pouze u jednoho miliónu napadených účtů nezískali hackeři žádné informace.

Týkal se útok i Čechů?

Zástupci sociální sítě dodali, že uživatelům, kterých se útok týká, již zaslali varovné e-maily s informacemi, jak mají lidé postupovat dále. Neupřesnili však, v jakých státech kybernetičtí zločinci útočili. Zda jsou mezi postiženými také Češi, tedy zatím není zřejmé.

Útok se měl nicméně týkat skutečně pouze účtů na Facebooku a neměl se nijak dotknout aplikací třetích stran, u kterých mohou mít uživatelé sloučené účty s touto sociální sítí. Řeč je například o Instagramu či jiných platebních službách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám