Hlavní obsah

Na 50 miliónů účtů Facebooku je v ohrožení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Společnost Facebook v pátek oznámila, že kvůli bezpečnostní chybě bylo ohroženo téměř 50 miliónů účtů na stejnojmenné sociální síti. Útočníci se tak mohli dostat k účtům uživatelů Facebooku, převzít nad nimi kontrolu a zneužít informace, které tam mají.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zatím probíhá vyšetřování, takže není jasné, zda ke zneužití informací v nějakém případě došlo, citovaly světové tiskové agentury z prohlášení společnosti.

„Zatím jsme teprve zahájili vyšetřování a musíme zjistit, zda byly tyto účty zneužity nebo zda se (pachatelé) dostali k nějakým informacím,” uvedla společnost Facebook. Ohrožení účtů bylo odhaleno tento týden v úterý a společnost již informovala policii.

Více než 90 miliónů uživatelů Facebooku bylo v této souvislosti donuceno odhlásit se v pátek ráno z bezpečnostních důvodů ze svých účtů. Bezpečnostní chyba již byla opravena, uvedl Guy Rosen, který má ve společnosti bezpečnost účtů na starosti.

Akcie Facebooku, který měsíčně využívají přes dvě miliardy lidí, zahájily páteční obchodování na burze propadem o tři procenta. Společnost neuvedla, ve kterých zemích byly účty napadeny. Pouze informovala irské úřady, kde má evropská pobočka firmy sídlo.

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg během páteční videokonference řekl, že firma bere otázku bezpečnosti vážně. Experti ale upozorňují, že firma má být na podobné případy připravena. „Útočníci míří tam, kde jsou data a to dělá z Facebooku očividný cíl,” řekl serveru BBC bezpečnostní expert Jeff Pollard.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám