Hlavní obsah

Stamiliónové škody a nenávratně ztracená data. Jak probíhal kybernetický útok na Atlantu

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atlantu postihl letos v dubnu jeden z největších kybernetických útoků v celé historii tohoto amerického města. Bezpečnostní experti ze společnosti Check Point nyní rozklíčovali, jak samotný útok probíhal a jaké škody kyberzločinci napáchali.

Foto: Profimedia.cz

Atlanta (ilustrační foto)

Článek

Už v dubnu byla akce počítačových pirátů označována za jeden z největších ransomwarových útoků v historii internetu. Kyberzločinci při něm měnili data soudních řízení a na skoro týden byly odstaveny některé počítačové systémy.

S odstupem času pak městské policejní oddělení oznámilo, že většina videozáznamů (především videí z aut) byla ztracena. Vyděračské viry z rodiny ransomware se totiž uhnízdily na tamních serverech, kde se záznamy uchovávají, a zpřístupnit je nebylo možné.

Podle analýzy Check Pointu bylo útokem zcela nebo částečně postiženo více než 140 aplikací, téměř 30 procent postižených programů bylo přitom "kritických". Po počátečních předpokládaných nákladech ve výši 2 miliónů dolarů (44 miliónů korun) bude muset město vynaložit na obnovu všech počítačových systémů a zabezpečení dalších 9,5 miliónu dolarů, tedy v přepočtu více než 210 miliónů korun.

Města jako atraktivní cíl

„Tyto statistiky ukazují, proč mohou být města pro kyberzločince atraktivní cíl. Mohou způsobit řadu viditelných škod nebo získat přístup k citlivým informacím o občanech, takže je pravděpodobné, že další podobné útoky budou následovat,“ prohlásil Peter Kovalčík, SE Manager ve společnosti Check Point.

Podle něj v současnosti většina organizací – veřejných i soukromých – nemá konsolidovanou a komplexní bezpečnostní architekturu, která by pokrývala cloudová a mobilní prostředí, a spoléhají pouze na reaktivní detekci hrozeb, kdy už byla nějaká škoda způsobena. Z průzkumu společnosti Check Point vyplývá, že pouze 3 procenta organizací mají proaktivní systém prevence hrozeb pro cloud a mobilní zařízení.

„Ale kromě pořádné ochrany proti moderním kyberútokům 5. generace je potřeba dodržovat i základní osvědčené bezpečnostní postupy, protože útok na Atlantu zneužíval i nezáplatovanou serverovou zranitelnost. Osvědčené postupy, jako je právě třeba záplatování, mohou zabránit mnoha vážným kybernetickým útokům,“ doplnil bezpečnostní expert.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám