Hlavní obsah

Od Facebooku jsme žádná data uživatelů nedostávali, prohlásil šéf Applu

Novinky, mif

Výrobci chytrých telefonů jsou nyní pod drobnohledem ochránců osobních dat, protože se ukázalo, že sociální síť Facebook jim měla posílat data o svých klientech. To však nyní šéf Applu Tim Cook popřel.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Šéf Applu Tim Cook

Článek

Facebook se ve středu přiznal, že řadě výrobců dodával data o svých uživatelích. A to konkrétně čínským podnikům Huawei, Lenovo, Oppo či TCL. [celá zpráva]

Podle serveru listu The New York Times spolupracovala sociální síť s daleko více výrobci, dohromady jich mělo být zhruba 60. V přehledu se přitom objevují i zvučná jména, jako je Microsoft či Apple.

Foto: Reuters

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg při středečním slyšení v americkém Kongresu.

Druhý zmiňovaný podnik však již obvinění ze zneužití uživatelských dat popřel. „Nikdy v historii jsme se nepodíleli na takovém datovém businessu,“ prohlásil rázně v rozhovoru pro server NPR Cook.

Ten zároveň zdůraznil, jak se podnik snaží uživatelská data chránit. „Nejnovější verze operačního systému iOS nabídne možnost zablokovat zcela monitorování prostřednictvím služeb od Facebooku či Googlu,“ vypočítala hlava Applu.

Facebook terčem kritiky

Facebook se v celé kauze brání tím, že data vlastně nebyla zneužita. Byla totiž předávána v „kontrolované“ podobě. Co to znamená pro samotné uživatele, však podnik detailněji nevysvětlil. Není tak jasné, k jakým datům měli čínští výrobci přístup, zda šlo jen například o data narození nebo třeba obsah soukromých zpráv.

V pondělí zástupci sociální sítě uvedli, že dohoda byla uzavřena před lety kvůli tomu, aby jednotliví výrobci mohli své přístroje připravit pro provoz aplikace Facebook, aby řádně fungovala na různých operačních systémech a různých telefonech. K tomu nicméně žádná uživatelská data zapotřebí nejsou.

V očích uživatelů jde o další velké zklamání z Facebooku a z toho, jak tato sociální síť pracuje s jejich daty. Facebook je terčem kritiky už několik týdnů kvůli úniku dat ze zhruba 87 miliónů uživatelských účtů. Kauza vypukla v polovině března, kdy se ukázalo, že data zneužila britská společnost Cambridge Analytica při vývoji softwarových nástrojů pro podporu kampaně Donalda Trumpa během volby amerického prezidenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám