Hlavní obsah

Spamy, trojské koně či ransomware. Škodlivé kódy se nevyhýbají ani Česku

Novinky, mif

Kybernetické hrozby se rozhodně netýkají pouze zahraničních uživatelů, i když by se to mohlo při pohledu na jednotlivé bezpečnostní incidenty zdát. Spamy, trojské koně či vyděračské viry z rodiny ransomwarů dokážou pěkně potrápit i tuzemské uživatele. Vyplývá to z analýzy antivirové společnosti Kaspersky Lab.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Velké ransomwarové kampaně, jako byl přesně před rokem WannaCry, si na našem území našly naštěstí jen několik stovek obětí. Menší permanentní kampaně jsou ale zacíleny na uživatele bez ohledu na jejich státní příslušnost a dokážou páchat stejně rozsáhlé škody, varovali bezpečnostní experti z Kaspersky Lab.

Během prvního čtvrtletí letošního roku bylo v tuzemsku detekováno více než 1,7 miliónu internetových malwarových incidentů. Celkově bylo v prvním čtvrtletí tohoto roku napadeno webovými hrozbami 16,1 % uživatelů.

Česká republika se tímto podílem řadí na 127. místo v celosvětovém žebříčku rizik spojených s prohlížením webu. Na prvním místě se umístilo Alžírsko (46,2 %), následované Běloruskem (45,8 %), Ukrajinou (44,4 %), Moldavskem (43 %) a Arménií (41,8 %).

Sociální inženýrství a aktivní zapojení uživatele

„Tyto útoky nejčastěji využívají techniku sociálního inženýrství, která vyžaduje aktivní zapojení uživatele. Kyberzločinci ho za použití různých technik přimějí ke stažení zákeřného souboru, o kterém si myslí, že je legálním programem. Ochrana před touto hrozbou vyžaduje speciální antivirové řešení, které je schopné detekovat hrozbu již v průběhu jejího stahování z internetu,“ přiblížili bezpečnostní experti.

Není bez zajímavosti, že bezmála 3,4 miliónu virových infekcí bylo způsobeno off-line útoky. Celkově tak bylo napadeno 26,5 % českých uživatelů. Nejvyšší procento napadených uživatelů off-line malwarovými metodami zaznamenal Afghánistán (73,7 %), Nepál (73,7 %), Mongolsko (73,6 %), Alžírsko (73,2 %) a Rwanda (71,7 %). Česká republika obsadila až 142. místo.

„Největší měrou se na této statistice bezpečnostních incidentů podílejí viry a červi, které se do uživatelských počítačů dostávají prostřednictvím přenosných zařízení – USB disků, CD, DVD a dalších „offline“ metod. Aby uživatelé ochránili svá zařízení a data před těmito hrozbami, měli by využívat firewall, anti-rootkit funkcionality (technologie proti převzetí administrátorských práv na napadeném zařízení, pozn. red.) a správu přenosných zařízení,“ prohlásili výzkumníci.

Spam Čechy příliš netrápí

Pouze 0,3 % celosvětového spamu pocházelo z České republiky, naše země se tak umístila na 45. místě mezi státy, které šířily spam. Mezi státy, na které nejvíce cílil spam pocházející z ČR, patřily USA (2,11 %), Polsko (1,65 %), Brazílie (1,12 %), Rusko (0,69 %) a Uzbekistán (0,5 %).

„Česká republika podle dat z KSN obsadila 48. příčku mezi zeměmi, na které byl od ledna do března 2018 zacílen spam – na počítače českých uživatelů cílilo 0,34 % celosvětového spamu,“ uzavřeli bezpečnostní experti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám