Hlavní obsah

Očekává se nová vlna útočných virů. Cílem budou počítače, mobily i tablety

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyberzločinci neustále hledají nové cesty, jak se dostat lidem do PC, tabletu nebo mobilu. Nahrávají jim v tom i nejrůznější bezpečnostní trhliny, které jsou pravidelně objevovány. A to je podle německého serveru Heise hlavní důvod, proč se nyní očekává nová vlna útočných virů. V procesorech hned několika výrobců totiž byly objeveny nové trhliny.

Foto: archív výrobce

Procesor od společnosti Intel (Ilustrační foto)

Článek

Už minulý týden přinesl web Heise informace o tom, že procesory společnosti Intel obsahují osm kritických bezpečnostních chyb. Následně se ukázalo, že stejně zranitelné jsou také některé čipy s architekturou ARM.

U procesorů od společnosti AMD zatím zranitelnost potvrzena nebyla, protože ještě nebyly dokončeny všechny testy. Očekává se však, že se chyba u nich také projeví. [celá zpráva]

Desítky tisíc virů

Nalezené chyby jsou podle redaktorů serveru Heise hlavní důvod, proč se nyní kyberzločinci na útoky na procesorové trhliny zaměří. Dokážou pak totiž propašovat škodlivý kód nejen do počítačů, ale také do chytrých telefonů a počítačových tabletů.

Stejně tak to bylo v minulých měsících s trhlinami Spectre či Meltdown, které byly objeveny v procesorech různých výrobců na přelomu loňského a letošního roku. Od začátku ledna, kdy byli o chybě informováni i uživatelé, vzrostl počet nezvaných návštěvníků z nuly na 140. Internetem tedy už od konce prvního měsíce roku kolují desítky virů soustředících se na tyto chyby.

Antiviry nepomohou

Kvůli chybě v procesorech mohou počítačoví piráti propašovat virus přímo do procesoru, aniž by se před ním mohl uživatel jakkoli chránit. S adresním prostorem totiž nemohou pracovat například ani antivirové programy.

Kdy budou chyby v procesorech ARM a Intel opraveny, není v tuto chvíli jasné. Výrobci se totiž zatím snaží držet všechny informace pod pokličkou, aby nedali útočníkům žádnou šanci, jak trhliny zneužít.

Reklama

Výběr článků

Načítám