Hlavní obsah

Apple opravil nebezpečné trhliny. Chyby se týkají počítačů, tabletů i mobilů

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pozoru by se měli mít uživatelé přístrojů s logem nakousnutého jablka. Společnost Apple totiž tento týden vydala aktualizaci hned několika svých operačních systémů, objeveny v nich totiž byly nebezpečné chyby. Americký počítačový gigant však již vydal příslušné záplaty.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Objevené trhliny mají nálepku „kritické“. To jinými slovy znamená, že útočníci mohou do zařízení propašovat prakticky jakýkoli škodlivý kód. Klidně mohou i na dálku počítač zotročit a využít jej k DDoS útokům, případně mohou samozřejmě i odposlouchávat komunikaci uživatele, která na počítači probíhá.

Kritické chyby byly objeveny v operačních systémech macOS High Sierra, který využívají počítače s logem nakousnutého jablka, a v mobilní platformě iOS. Ta se pro změnu stará o chod počítačových tabletů a chytrých telefonů od Applu.

Chybu nicméně obsahuje také internetový prohlížeč Safari, avšak podle informací amerického počítačového gigantu pouze ve verzi pro macOS. Majitele strojů s Windows, kteří Safari využívají, by podle všeho neměla trhlina ohrožovat.

S instalací aktualizací neotálet

V tuto chvíli není ještě zřejmé, zda se již podařilo počítačovým pirátům skutečně trhliny v internetovém prohlížeči a operačním systému zneužít. Vzhledem k tomu, že v současnosti jsou již všechny informace o zranitelnostech známé, neměli by uživatelé s instalací záplat rozhodně otálet.

V případě automatických aktualizací se uživatelé nemusí o nic starat, v opačném případě je však nutné nainstalovat opravy ručně. Safari je možné aktualizovat přímo ze stránek tvůrců, nejnovější verzi operačních systémů pro zařízení Applu najdou uživatelé v nastavení v části týkající se aktualizací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám