Hlavní obsah

V Česku přibylo počítačových útoků a virů

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika poskočila v únoru směrem vzhůru v nelichotivém žebříčku zemí, kde dochází nejčastěji k úspěšným útokům hackerů a také nejrůznějších virů. Nepatrně lépe je na tom sousední Slovensko. Vyplývá to z analýzy antivirové společnosti Check Point.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Hned v úvodu je nutné zmínit, že Česko patří stále ještě mezi bezpečnější země. I když posun během jediného měsíce směrem vzhůru o devět příček na 92. místo není vůbec lichotivý.

Čím výše jsou totiž země v žebříčku umístěny, tím horší bezpečnostní situace v daném státě panuje, alespoň tedy co se kybernetických hrozeb týče. Například sousední Slovensko se posunulo o dvě příčky na bezpečnější 118. pozici.

Na prvním místě se v Indexu hrozeb umístila, stejně jako v lednu, Botswana. Největší skok mezi nebezpečné země zaznamenalo Estonsko, které se posunulo z 90. pozice na 11. příčku.

Těžařské viry jsou v kurzu

Nejvíce vrásek na čele dělají bezpečnostním expertům nejrůznější těžařské viry. „Malware těžící kryptoměny během uplynulých čtyř měsíců neustále rostl. Tato hrozba nejen zpomaluje počítače a servery, ale jakmile pronikne do sítě, může být použita k dalším škodlivým aktivitám,“ prohlásil Peter Kovalčík, SE Manager ve společnosti Check Point.

Kyberzločinci využívají toho, že virtuální mince může těžit pomocí speciálního softwaru na svém počítači prakticky kdokoli. Daný program používá předem nastavené výpočty, jejichž výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné klidně nakupovat prakticky cokoli. A právě toho jsou si vědomi také počítačoví piráti, kteří šíří těžařský software jako virus, a potají tak vydělávají velké peníze.

Nejrozšířenější je CoinHive

Podle něj výzkumníci společnosti Check Point objevili v žebříčku deseti nejrozšířenějších virů hned tři různé varianty škodlivých kódů těžících kryptoměny. Vůbec nejrozšířenější hrozbou v únoru byl přitom CoinHive, který ovlivnil každou pátou společnost v celém světě.

Cryptoloot se posunul na druhou příčku poté, co více než zdvojnásobil svůj globální dopad ze 7 procent v lednu na 16 procent v únoru. Exploit kit Rig skončil jen těsně na třetí pozici, když po celém světě ovlivnil 15 procent všech organizací.

Těžařské viry se šíří nejčastěji prostřednictvím nevyžádaných e-mailů a podvodných odkazů na sociálních sítích. Stejně tak ale mohou číhat například ve veřejných wi-fi sítích, jak před časem varovali bezpečnostní experti. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám