Hlavní obsah

USA obvinily Rusko z loňských kybernetických útoků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Po Británii i Spojené státy obvinily ruskou vládu, že stojí za vlnou kybernetických útoků, která loni v červnu postihla řadu zemí světa včetně České republiky. Virus přezdívaný NotPetya ochromil části ukrajinské infrastruktury a zasáhl počítače na celém světě. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov kategoricky odmítl, že by mělo šíření viru na svědomí Rusko. Tvrzení označil za rusofobní.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Kybernetický útok, který v červnu 2017 spustila ruská armáda, „zasáhl celý svět a způsobil škodu v řádu miliard dolarů v Evropě, Asii, v Severní i Jižní Americe”, uvedla mluvčí Bílého domu Sarah Huckabeeová Sandersová.

Bylo to poprvé, co americká vláda Moskvu za jeden z nejhorších dosavadních kybernetických útoků obvinila. Nemálo odborníků na bezpečnost působících v soukromém sektoru už před několika měsíci za viníka označilo Rusko, napsala agentura Reuters.

Hackeři za uvolnění napadených a zablokovaných zařízení požadovali výkupné

„Byl součástí neustávající snahy Kremlu destabilizovat Ukrajinu a jasně demonstruje, že Rusko je do probíhajícího konfliktu (na východě Ukrajiny) zapojeno,” dodala mluvčí. „Tento bezohledný kybernetický útok bude mít mezinárodní důsledky,” prohlásila, aniž by upřesnila, o jaké důsledky půjde.

První zprávy o útocích přišly loni v červnu z Ruska a Ukrajiny, problémy se však začaly rychle šířit. Terčem se stala řada podniků a institucí po celém světě. Vir narušil provoz řady továren, úřadů i logistických center, například přístavů v Amsterodamu či Bombaji.

Podle agentury AP se vir rozšířil do počítačů společností, které obchodují s Ukrajinou, včetně americké farmaceutické společnosti Merck, dánské logistické firmy A. P. Moller-Maersk či ruské ropné společnosti Rosněfť. Podle dřívějšího vyjádření antivirové společnosti Eset bylo Česko devátým nejvíce postiženým státem. [celá zpráva]

Hackeři za uvolnění napadených a zablokovaných zařízení požadovali výkupné.

Americké obvinění pozdržel masakr na škole

Británie ve čtvrtek se stejným obviněním Spojené státy předstihla. Britský ministr obrany Gavin Williamson Rusku přičetl „podkopávání demokracie” i „používání informací jako zbraní”. Kybernetický útok z loňského června označil za součást nové éry vedení válek.

Washington chtěl své prohlášení synchronizovat s Londýnem, ale tento plán pozdržela střelba ve střední škole v americkém městě Parkland na Floridě, při níž přišlo o život 17 osob. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám