Hlavní obsah

Česko patří mezi nejbezpečnější země, na Slovensku je více počítačových virů

Novinky, lez

Česká republika si na konci loňského roku polepšila, v prosinci se totiž tuzemským internetem šířilo méně počítačových virů než o měsíc dříve. Vyplývá to z aktuální statistiky antivirové společnosti Check Point.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ještě loni v listopadu patřila Česká republika na 115. příčku v Indexu kybernetických hrozeb, za prosinec se však posunula až na 116. místo. Čím vyšší pozice v žebříčku je, tím méně virů se v dané zemi šíří.

V tomto ohledu je situace o něco horší v sousedním Slovensku, to poskočilo na konci roku z 95. na 92. příčku. Na druhou stranu ještě v říjnu byli naši východní sousedé na 75. pozici.

Na prvním místě se v Indexu hrozeb umístila už popáté za sebou Dominikánská republika. Největší skok mezi nebezpečné země zaznamenala Litva (posun ze 122. pozice na 8. příčku), mezi nebezpečnější země se výrazně posunulo například také Chorvatsko, o 99 míst na 22. pozici. Naopak Malajsie poskočila o 84 míst z 28. pozice na bezpečnější 112. příčku.

Těžařské viry jsou v kurzu

Relativně dobré umístění Česka v žebříčku však neznamená, že by tuzemští uživatelé měli usnout na vavřínech. Bezpečnostní experti totiž již dříve varovali, že v poslední době dramaticky přibylo těžařských virů.

„Čeští uživatelé internetu i nadále těží kryptoměny, aniž by to tušili. Čelí značné kampani škodlivých kódů, které zneužívají výpočetního výkonu počítačů k těžbě kryptoměn,“ prohlásil Miroslav Dvořák, technický ředitel společnosti Eset.

Kyberzločinci využívají toho, že virtuální mince může těžit pomocí speciálního softwaru na svém počítači prakticky kdokoliv. Daný program používá předem nastavené výpočty, jejichž výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné klidně nakupovat prakticky cokoliv. A právě toho jsou si vědomi také počítačoví piráti, kteří šíří těžařský software jako virus a potají tak vydělávají velké peníze.

Kybernetické mince takto v tichosti těží například škodlivý kód CoinMiner, který byl v Česku v lednu nejrozšířenější hrozbou vůbec. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám