Hlavní obsah

Bezpečnostní experti varovali před virem Redirector. Uživatele navede na škodlivé weby

Novinky, lez

Antivirová společnost Eset vydala žebříček těch největších hrozeb za měsíc listopad. V nich kraloval trojský kůň Redirector, který dokáže v počítači udělat pěknou neplechu. Uživatele totiž přesměrovává na škodlivé weby. Lidé by si tak na něj měli dát velký pozor.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Redirector je škodlivý kód, který automaticky přesměrovává internetový prohlížeč napadeného zařízení na škodlivé stránky, odkud uživatel může stáhnout do svého počítače další druhy malwaru. Škodlivý software bývá obvykle vložen přímo do HTLM kódu odkazovaných stránek,“ varoval Miroslav Dvořák, technický ředitel společnosti Eset.

Uživatel se tedy může tímto trojským koněm infikovat i v případě, kdy bude pracovat s nějakou infikovanou webovou stránkou.

„Jde o nepříjemný malware, který se projevuje automatickým otevíráním stránek s různým, často nesmyslným obsahem. K otevírání stránek dochází v nepravidelných intervalech a dané stránky mohou uživatele nabádat, aby si stáhl další software, například kvůli napadení jeho počítače a eliminaci škod,“ doplnil Dvořák.

Otevírá okna s nevyžádanou reklamou

Nevyžádaná okna internetového prohlížeče otevírá i druhý v listopadu nejčetněji zachycený malware v Česku, který nese plný název JS/Adware.AztecMedia. „Nepřesměrovává však na jiné internetové stránky, nýbrž otevírá okna s nevyžádanou reklamou a v některých případech dokáže dokonce i změnit domovskou stránku internetového prohlížeče,“ konstatoval bezpečnostní expert.

Třetím nejčastěji detekovaným škodlivým kódem v listopadu byl exploit SMB/Exploit.DoublePulsar. „Jde o nechvalně proslulý škodlivý kód, který ke svému šíření využíval ransomare WannaCry,“ zdůraznil Dvořák.

Škodlivý software ransomware pojmenovaný jako WannaCry nebo WanaCrypt0r 2.0 letos v květnu napadl 300 000 počítačů ve 150 zemích světa. Podle bezpečnostních expertů jde vůbec o největší útok ransomwaru vůbec.

Přehled deseti nejrozšířenějších virových hrozeb za uplynulý měsíc naleznete v tabulce níže:

Deset nejčastějších internetových hrozeb v České republice za říjen 2017:
1. JS/Redirector (3,91 %)
2. JS/Adware.AztecMedia (3,59 %)
3. SMB/Exploit.DoublePulsar (3,56 %)
4. JS/Danger.ScriptAttachment (3,03 %)
5. PowerShell/Agent.BS (2,75 %)
6. Java/Adwind (2,51 %)
7. Win32/GenKryptik (2,30 %)
8. PowerShell/Adware.Adposhel (2,23 %)
9. VBS/TrojanDownloader.Agent.PJJ (1,65 %)
10. JS/Kryptik.MX (1,44 %)
Zdroj: Eset

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám