Hlavní obsah

Počítačové piráty lákají virtuální měny

Novinky, mif

Počítačové piráty stále častěji lákají nejrůznější virtuální měny, jako jsou například velmi populární bitcoiny. Na rozdíl od klasických bankovních účtů totiž transakce s virtuálními mincemi na internetu nejsou nijak monitorovány, ukradené peníze je tak prakticky nemožné vystopovat.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V minulých měsících se například kyberzločinci zaměřili na uživatele oblíbené směnárny s kybernetickými měnami Poloniex. Snažili se jim podstrčit falešnou aplikaci, díky které získají přístup k jejich účtům. Jejich virtuální mince, které je možné směnit za skutečné peníze, by pak mohli snadno odcizit. Upozornili na to bezpečnostní experti z antivirové společnosti Eset.

Šířily dvě podvodné aplikace

Právě Eset odhalil dvě podvodné aplikace v internetovém obchodě Google play, které byly určeny pro zařízení s operačním systémem Android. Obě se přitom snažily vypadat jako legitimní programy internetové směnárny Poloniex.

Foto: repro poloniex.com

Počítačoví piráti se zaměřili na uživatele oblíbené směnárny s kybernetickými měnami Poloniex.

Útočníci se tak snažili vylákat od svých obětí přihlašovací údaje, aby získali přístup nejen k účtům na Poloniexu, ale také k e-mailovým schránkám na Gmailu. „Okolo kryptoměn je v současné době hodně rozruchu a počítačoví zločinci se pokoušejí chopit jakékoli nové příležitosti, která se jim naskytne,“ uvedl Miroslav Dvořák, technický ředitel společnosti Eset.

„Ať již v uvozovkách krádeží výpočetního výkonu zařízení uživatelů za účelem těžení kryptoměn přes prohlížeče internetu, nebo tím, že infikují nedostatečně aktualizované počítače. Také se snaží využívat falešné webové stránky a aplikace zaměřené na získávání osobních dat,“ doplnil Dvořák.

Napálily se tisíce lidí

První škodlivá aplikace byla umístěna do Google Play pod jménem „POLONIEX“ a nabízel ji vývojář „Poloniex“. Vtip byl právě v tom, že název falešné aplikace byl napsán velkými písmeny. Od konce srpna do poloviny září si ji nainstalovalo navzdory varovným hodnocením od dalších uživatelů a negativním recenzím na 5000 lidí.

Druhá aplikace „POLONIEX EXCHANGE“ od vývojáře „POLONIEX COMPANY“ se na Google Play objevila 15. října 2017 a zaznamenala 500 stažení, než ji Google na základě oznámení od společnosti Eset odstranil. Také zde byl název falešné aplikace psán velkými písmeny.

Kolik uživatelů nakonec své přihlašovací údaje dalo všanc kyberzločincům a kolik si počítačoví piráti na úkor podvedených lidí vydělali, není v tuto chvíli jasné. Tak velké množství uživatelů se nicméně napálilo patrně kvůli tomu, že Poloniex je jednou z nejvyužívanějších směnáren kryptoměn na světě. Obchodovat je zde možné s více než 100 různými typy virtuálních mincí.

Těžba láká i piráty

Popularitě kybernetických mincí nahrávají stále rostoucí kurzy, ale také fakt, že za pořízení virtuálních mincí nemusí zaplatit ani korunu. Pokud totiž uživatelé mají dostatečně výkonný počítač, mohou si nainstalovat speciální software a s jeho pomocí kryptoměny doslova těžit – tento program totiž používá předem nastavené výpočty, jejich výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné klidně nakupovat prakticky cokoliv.

Jenže právě toho jsou si vědomi také počítačoví piráti. Ti stále častěji instalují podobný software do cizích počítačů místo klasických virů. Podobně zotročené stroje pak kyberzločincům vydělávají peníze, aniž by o tom majitelé počítačů měli ponětí.

A rozhodně nejde o nějaký zanedbatelný počet počítačů. Podle analýzy společnosti AdGuard totiž podvodníci takovýmto způsobem infikovali více než 500 miliónů PC.

Vydělávají velké peníze

Tyto stroje generují útočníkům nemalé peníze. I když přesné odhady nejsou k dispozici, pravděpodobně si ale touto cestou vydělají počítačoví podvodníci podle nejstřízlivějších odhadů několik stovek tisíc korun každý den.

Jak je z předchozích řádků patrné, virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech.

Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou. Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny a další kryptoměny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám