Hlavní obsah

Nejrozšířenější hrozbou je virus Danger

Počítačoví piráti stále nepolevují v šíření počítačového viru Danger. Tento škodlivý kód tak byl v minulém měsíci – stejně jako v těch předchozích – nejrozšířenější počítačovou hrozbou vůbec. Vyplývá to ze statistiky antivirové společnosti Eset.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Danger je nejrozšířenější hrozbou s téměř desetiprocentním podílem. Sluší se nicméně podotknout, že v uplynulých měsících měl tento škodlivý kód ještě větší procentuální zastoupení.

Tento virus, plným názvem JS/Danger.ScriptAttachment, je velmi nebezpečný. Otevírá totiž zadní vrátka do operačního systému. Útočníci pak díky němu mohou propašovat do napadeného počítače další škodlivé kódy, nejčastěji tak šíří vyděračské viry z rodiny ransomware.

Výkupné neplatit

Vyděračské viry začnou šifrovat obsah počítače a uživateli zobrazí oznámení, že za dešifrování počítače musí zaplatit, jinak se ke svým datům údajně již nikdy nedostane.

Ani po zaplacení výkupného navíc nemají uživatelé jistotu, že se ke svým datům skutečně dostanou. Virus je nutné z počítače odinstalovat a data následně pomocí speciálního programu odšifrovat. V některých případech to ale není možné.

Zneužívají Office

Na pozoru by se měli nicméně uživatelé mít i před dalšími hrozbami, jak ukazují říjnové statistiky. České uživatele například v minulém měsíci ohrožovala nová hrozba využívající protokol DDE, v závěru měsíce dosahovala podílu 40 procent.

Do čela žebříčku nejrozšířenějších počítačových hrozeb se nedostala právě jen kvůli tomu, že se začala šířit až před koncem měsíce. „Útočníci v tomto případě oprášili starší technologii, která je však v aplikacích stále dostupná. Nejčastěji se jedná o programy v rámci balíku kancelářských programů Office,“ uvedl Miroslav Dvořák, technický ředitel společnosti Eset.

„Protokol DDE zneužívá důvěřivosti uživatelů, kterým přijde nevyžádaný e-mail s přílohou, nejčastěji v podobě wordovského dokumentu. Po jeho otevření se uživateli objeví upozornění, že dokument obsahuje odkazy, které mohou směřovat na jiné soubory a zda je chce aktualizovat. Pokud uživatel toto potvrdí, dochází ke spuštění procesu infikování,“ konstatoval Dvořák.

Zároveň nastínil, jak jsou počítačoví piráti v šíření podobných hrozeb zběhlí. „Útočníci v tomto případě úspěšně využívají metod sociálního inženýrství, aby adresáta zmátli a vytvořili u něj dojem, že příloha je bezpečná. Nastavení zablokování spouštění maker nemá na zabránění infekce žádný vliv,“ uzavřel Dvořák.

Přehled deseti nejrozšířenějších virových hrozeb za uplynulý měsíc naleznete v tabulce níže:

Top 10 hrozeb v České republice za říjen 2017:
1. JS/Danger.ScriptAttachment (8,70 %)
2. JS/TrojanDownloader.Nemucod (5,13 %)
3. VBA/DDE (4,41 %)
4. JS/ProxyChanger (3,33 %)
5. JS/Adware.AztecMedia (3,18 %)
6. SMB/Exploit.DoublePulsar (2,52 %)
7. Java/Adwind (2,16 %)
8. Win32/GenKryptik (2,05 %)
9. VBS/TrojanDownloader.Agent.PGX (1,75 %)
10. JS/Kryptik.MX (1,68 %)
10. VBS/TrojanDownloader.Agent.PGF (1,86 %)
Zdroj: Eset

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám