Hlavní obsah

Bezpečnostní experti varovali před agresivním vyděračským virem

Novinky, ort

Internetem se masivně šířil nový vyděračský virus zvaný Bad Rabbit, tedy v překladu Zlý králík. Maskoval se přitom za aktualizaci oblíbeného programu pro přehrávání videí Flash Player, upozornil bezpečnostní tým Cisco Talos.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Bad Rabbit tedy patří do rodiny vyděračských virů označovaných souhrnným názvem ransomware. Tento nezvaný návštěvník útočí velmi podobně jako škodlivý kód Nyetya, který hrál hlavní roli při jednom z nedávných globálních útoků.

„Do zařízení se škodlivý software dostane tak, že jej uživatelé stáhnou a spustí v domnění, že jde o aktualizaci oblíbeného nástroje Flash Player. Uživatelům, kteří navštíví infikované webové stránky, se zobrazí aktualizační okno s možnostmi ‚Remind later‘ a ‚Install‘. Obě varianty ale vedou k infekci,“ uvedli bezpečnostní experti z Cisco Talos.

Útočil především na východní Evropu a Rusko

Podle nich tento záškodník útočil především ve východní Evropě a Rusku. Není nicméně vyloučeno, že na něj mohli na internetu narazit také tuzemští uživatelé. „Podle dostupných informací byl malware aktivní přibližně šest hodin před tím, než byla zdrojová webová stránka odstraněna,“ konstatovali bezpečnostní experti.

Přestože samotný útok trval jen pár hodin, byl velmi masivní. „Zatím není zcela jasné, jaká ransomwarová varianta byla k útokům použita, ale znovu se ukazuje, jak nebezpečný ransomware může být. A jak rychle může narušit životně důležité služby, pokud není použito správné zabezpečení,“ řekl Petr Kadrmas, bezpečnostní výzkumník ve společnosti Check Point.

Ten zároveň připomněl, jak v poslední době podobných útoků přibývá. „Počet ransomwarových útoků se v první polovině roku 2017 zdvojnásobil ve srovnání se stejným obdobím v roce 2016, ale 99 % organizací stále ještě nemá základní kyberbezpečnostní technologie, které mohou podobným útokům zabránit. Pokud by měly organizace odpovídající bezpečnostní mechanismy, mohly by zabránit i těmto útokům,” uzavřel Kadrmas.

Útočil především na firmy

Jak patrné, útok vyděračského viru Bad Rabbit cílil především na společnosti a organizace. Není samozřejmě vyloučeno, že mohl zablokovat také počítače běžných uživatelů, právě naopak – je to velmi pravděpodobné.

Organizace by měly při ochraně svých počítačových systémů používat víceúrovňový přístup: blokovat přístup ke škodlivým webům, zablokovat možné stahování malwaru a pomocí ochrany koncových bodů zastavit napadení zařízení. To všechno samozřejmě v kombinaci se zásadami správného zálohování a bezpečnostního školení uživatelů.

Jak útočí vyděračské viry

Na napadeném stroji dokážou vyděračské viry z rodiny ransomwaru udělat pěkný nepořádek. Nejprve zašifrují všechna data uložená na pevném disku. Za jejich zpřístupnění pak útočníci požadují výkupné, a to klidně i několik tisíc korun.

Kyberzločinci se zpravidla snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se ke svým souborům dostane po zaplacení pokuty. Ta byla údajně vyměřena za používání nelegálního softwaru apod. I proto jim celá řada lidí již výkupné zaplatila.

Zaplatit zpravidla chtějí v bitcoinech, protože pohyby této virtuální měny se prakticky nedají vystopovat. A tím logicky ani nelegální aktivita počítačových pirátů.

Ani po zaplacení výkupného se ale uživatelé ke svým datům nemusí dostat. Místo placení výkupného je totiž nutné virus z počítače odinstalovat. Zpřístupnit nezálohovaná data je už ale ve většině případů nemožné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám