Hlavní obsah

Výpadek volebních webů byl hackerský útok

• Aktualizováno
Novinky, mif

Za sobotní nedostupnost prezentačních volebních webů volby.cz a volbyhned.cz mohli kybernetičtí nájezdníci. V neděli to potvrdili zástupci Českého statistického úřadu (ČSÚ) s tím, že zmiňované servery čelily tzv. DDoS útoku.

Foto: repro volby.cz

Server Volby.cz

Článek

Útok DDoS (Distributed Denial of Service) má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

A přesně to bylo příčinou výpadku webů volby.cz a volbyhned.cz. „Výpadky prezentačních serverů, které ČSÚ zaznamenal v sobotu 21. října odpoledne, vznikly na straně externího dodavatele komunikačních služeb. Podle původního oficiálního sdělení dodavatele byly příčinou technické problémy v jeho infrastruktuře,“ připomněla mluvčí ČSÚ Petra Báčová s tím, že nakonec byl výpadek způsoben úplně něčím jiným.

Došlo k cílenému DDoS útoku na infrastrukturu společnosti O2 používanou pro zajištění voleb.
mluvčí ČSÚ Petra Báčová

„Na základě podrobné analýzy, kterou si ČSÚ okamžitě vyžádal, byly uvedené problémy specifikovány. Bylo zjištěno, že v průběhu zpracování došlo k cílenému DDoS útoku na infrastrukturu společnosti O2 používanou pro zajištění voleb. V důsledku byla dočasně omezena dostupnost serverů volby.cz a volbyhned.cz,“ prohlásila Báčová.

Ta zároveň přiblížila, jak se provoz dotčených serverů podařilo obnovit. „Díky přijatým opatřením se podařilo útoky zcela eliminovat a zajistit obnovení všech služeb. Útok žádným způsobem neovlivnil infrastrukturu používanou pro přenos výsledků voleb z přebíracích míst do centrály ČSÚ ani nezávislé zpracování dat,“ uzavřela mluvčí ČSÚ.

Celým případem se nyní bude zabývat policie a Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Útokům čelilo Česko už dříve

Masivním útokům typu DDoS čelily v roce 2013 některé tuzemské servery. Směrovány byly nejprve na zpravodajské weby, potom na portál Seznam.cz, servery bank a telefonních operátorů.

Podle bezpečnostních expertů šlo tehdy o největší kybernetický útok v celé historii Česka. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám