Hlavní obsah

Mobilní antivirus měl chránit, místo toho kradl data

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezpečnostní experti neustále upozorňují na to, že chytré telefony je potřeba chránit antivirovými programy úplně stejně jako klasické počítače. Tyto bezpečnostní aplikace ale mohou pro uživatele představovat také riziko – některé totiž pocházejí z dílen kybernetických podvodníků.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Na jeden takový antivirus nyní upozornili bezpečnostní experti z antivirové společnosti Check Point. Ti objevili program zvaný DU Antivirus Security, který byl vyvinut stejnojmennou skupinou vývojářů a bylo možné jej stahovat pro chytré telefony s operačním systémem Android.

Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby však výzkumníci nezjistili, že tento kybernetický ochránce ve skutečnosti shromažďuje citlivá data uživatelů bez souhlasu majitelů zařízení.

Informace o zákaznících využijí

„Aplikace začne při prvním spuštění sbírat informace, jako jsou jedinečné identifikátory, seznam kontaktů, informace o hovorech a případně poloha zařízení. Informace jsou pak zašifrovány a odesílány na vzdálený server,“ prohlásil Petr Kadrmas, Secuity Engineer ve společnosti Check Point.

Získaná data pak tvůrci antiviru využijí. „Informace o zákaznících jsou později používány jinou aplikací nabízenou skupinou DU nazvanou ‚Caller ID & Call Block – DU Caller’, která poskytuje uživatelům informace o příchozích telefonních hovorech. Takže zatímco uživatelé důvěřovali, že DU Antivirus Security ochrání jejich soukromé informace, ve skutečnosti se stal přesný opak. Aplikace shromažďovala osobní informace uživatelů bez jejich svolení a následně je používala pro komerční účely,“ zdůraznil Kadrmas.

Aplikaci stáhlo 50 miliónů lidí

Situace je o to více alarmující, že tento antivirus si do svých zařízení stáhlo více než 50 miliónů lidí. Tak velké popularitě se těšil především proto, že byl nabízen zadarmo.

„Antivirové aplikace z logických důvodů žádají o neobvykle široká oprávnění, a jsou tak dokonalým maskováním pro kyberzločince, kteří chtějí tato oprávnění zneužít. V některých případech jsou mobilní antivirové aplikace dokonce použity pro šíření malwaru,“ varoval bezpečnostní expert.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám