Hlavní obsah

Ukrajina byla jen začátek. Ruští hackeři si testují hybridní válku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

V testovací arénu se proměnila v minulých letech Ukrajina. Ruští hackeři, kteří od proevropské revoluce v Kyjevě v roce 2014 napadli už několik klíčových míst ukrajinské infrastruktury, podle kyjevských představitelů v praxi testují prostředky tzv. hybridní války. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na informace vicekancléře Dmytra Šymkiva, odpovědného v ukrajinském vedení za kybernetickou bezpečnost.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ukrajina se stala terčem hackerů hned několikrát. Počítačoví piráti napadli již dříve například servery ukrajinské ústřední volební komise nebo citlivé aparáty registrující úroveň radiace v areálu černobylské jaderné elektrárny, postižené havárií v roce 1986.

Jeden z posledních velkých útoků se udál na konci června. Hackeři napadli prostřednictvím viru ukrajinské rozvodné elektrické sítě, zablokovali pokladní systémy supermarketů a ochromili počítačové sítě velkých bank, uvedl Šymkiv.

Sluší se také připomenout, že zasažena při tomto útoku nebyla pouze Ukrajina, ale prakticky celý svět. Do žebříčku deseti zemí, ve kterých škodlivý kód řádil nejvíce, se dostala například i Česká republika. Ukrajina nicméně tomuto žebříčku vévodila. [celá zpráva]

Rusko vinu popírá

Podle Kyjeva jsou všechny tyto útoky součástí hybridní války, kterou Rusko vede proti svému sousedovi od svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče před třemi lety. Jako hybridní je tato válka označována s ohledem na to, že v ní jsou používány nevojenské nástroje – kybernetické útoky.

Moskva nicméně jakýkoli podíl na kybernetické diverzi popírá.

Hackeři se snaží získat informace z informačních systémů ukrajinského ministerstva zahraničí a obrany. Ministr financí Oleksandr Danyljuk agentuře Reuters řekl, že jeho úřad musel kompletně obměnit zabezpečení svých serverů, když loni v listopadu hackeři zlikvidovali 90 procent ministerské počítačové sítě. Když ministr v parlamentu prezentoval návrh rozpočtu, nemohli se poslanci seznámit s jeho strukturou, protože servery ministerstva financí byly nedostupné.

V roce 2015 vznikla v Kyjevě s britskou pomocí kybernetická policie. Její šéf Serhij Demedjuk novinářům řekl, že jeho organizace v boji proti ruským hackerům spolupracuje s moldavskou prozápadní vládou, s níž si Ukrajina vyměňuje i špionážní informace. Přestože Ukrajina není členem NATO, Aliance poskytla kyjevské vládě pomoc při vytváření armádní jednotky chránící před hackery vojenskou infrastrukturu.

Nelegální software nahrává

Situace ale zdaleka není uspokojivá. Přes čtyři pětiny softwaru se na Ukrajině využívá nelegálně, což zvyšuje zranitelnost vůči útokům hackerů, uvedla agentura Reuters. Podle údajů Mezinárodního ústavu pro rozvoj řízení (IIMD) je v hodnocení úrovně kybernetického zabezpečení Ukrajina na 60. místě z 63 hodnocených států.

Ukrajina je nicméně pouhým začátkem. S podobnými útoky na principech hybridní války se budeme podle bezpečnostních expertů setkávat v budoucnu daleko častěji. Už jen kvůli tomu, jak je moderní doba závislá na počítačových systémech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám