Hlavní obsah

Kritické chyby jsou v programech Microsoftu i Adobe. Mohou je zneužít kyberzločinci

Novinky, ort

Flash Player, Internet Explorer, ale například i operační systém Windows. Ve všech těchto produktech byly objeveny kritické bezpečnostní chyby. Záplaty jsou naštěstí již k dispozici, a tak by je měli uživatelé co nejdříve nainstalovat. V opačném případě se vystavují riziku útoku kyberzločinců.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Americký softwarový gigant opravil více než pět desítek zranitelností. „Opravy se týkaly například prohlížečů Edge a Internet Explorer, kancelářského balíku MS Office nebo celkově součástí operačního systému Windows,“ uvedl Pavel Bašta, analytik Národního bezpečnostního týmu CSIRT.CZ.

„Jako kritických bylo označeno 19 z nich, a je proto doporučeno co nejdříve systémy aktualizovat,“ doplnil Bašta.

Zotročí počítač, nainstalují virus

Všechny chyby mají nálepku kritické, mohou je tedy snadno zneužít počítačoví piráti. Například ke spuštění libovolného kódu, na cizí stroj mohou klidně propašovat nějaký počítačový virus. A klidně jej i zotročit a zneužít k útoku typu DDoS.

Při něm mohou počítačoví piráti vyřadit některé služby, které na počítači uživatel využívá. Daleko větší riziko však představuje možnost vzdáleného spuštění programů – touto cestou totiž mohou kyberzločinci do napadeného stroje propašovat prakticky libovolný škodlivý kód.

Prakticky stejná rizika hrozí uživatelům, kteří mají v počítači nainstalovaný Flash Player. „Společnost Adobe vydala novou verzi Flash Playeru s opravami tří zranitelností, z nichž jedna byla označena jako kritická,“ konstatoval Bašta.

S instalací neotálet

Právě kritickou zranitelnost mohou počítačoví piráti také zneužít k tomu, aby propašovali na cizí stroj prakticky libovolný škodlivý kód – podobně jako u chyb v programech amerického softwarového gigantu.

S instalací všech aktualizací by tak uživatelé neměli v žádném případě otálet. K dispozici jsou prostřednictvím služby Windows Update, která je nedílnou součástí operačního systému Windows. Případně je možné novou verzi Flash Playeru stáhnout přímo ze stránek Adobe.

Lidé, kteří využívají automatické aktualizace, se nemusejí o nic starat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám