Hlavní obsah

Masivní kybernetický útok nevyšel. Útočníci kvůli školácké chybě nevydělají ani korunu

Novinky, mif

V úterý se začal internetem jako lavina šířit nový vyděračský virus Win32/Diskcoder.C Trojan. Útočníkům se však tento škodlivý kód nevyplatí, protože udělali školáckou chybu. Z napadených strojů tak nedostanou ani korunu.

Foto: Avast

Uživatelé napadení virem místo startu operačního systému uvidí tuto zprávu.

Článek

Většina vyděračských virů jsou poměrně sofistikované škodlivé kódy. Po zablokování počítače požadují výkupné, platba z každého napadeného účtu je přitom směřována do jiné bitcoinové peněženky. Vystopovat útočníky je tedy prakticky nemožné a stejně tak není reálné zablokovat jednotlivé transakce. Útočníkům z vyděračských virů plynou často i milióny korun.

V případě ransomwaru Win32/Diskcoder.C Trojan však útočníci tak chytří nebyli. S majiteli napadených počítačů totiž komunikují prostřednictvím e-mailu na serveru posteo.net. V podstatě každý, kdo chce odblokovat počítač, musí útočníkům napsat.

E-mail je zablokovaný

Právě to se ale provozovatelům serveru posteo.net nelíbilo, a tak e-mailovou schránku počítačových pirátů ještě v úterý večer zablokovali, stalo se tak pouhých pár hodin poté, co se vyděračský virus začal šířit internetem.

V současnosti proto prakticky není možné zaplatit výkupné, přestože to útočníci požadují. Už nyní je tak jisté, že i s ohledem na množství napadených strojů nevydělají v současnosti kyberzločinci ani jedinou korunu.

Ransomware Win32/Diskcoder.C Trojan napadl v úterý večer bankovní sektor, energetické i poštovní společnosti. Stejně tak ale útočil i v domácnostech. Nejvíce postižena je Ukrajina, do žebříčku deseti zemí, ve kterých virus řádil nejvíce, se nicméně dostala také Česká republika, jež je aktuálně na deváté příčce žebříčku.

Zákeřný vyděračský virus

Win32/Diskcoder.C Trojan je poměrně zákeřný škodlivý kód. Většina vyděračských virů totiž potřebuje k zašifrování dat na pevném disku poměrně dost času, klidně i několik hodin. Během toho může jejich práci zachytit antivirový program a zablokovat je ještě dříve, než v počítači nadělají nějakou větší neplechu.

Nově objevená hrozba však funguje jiným způsobem. Na disku nezašifruje všechna data, ale pouze tzv. MBR (Master Boot Record). Jde o hlavní spouštěcí záznam, díky kterému se v podstatě spouští celý operační systém. K zašifrovanému záznamu pak počítač nemá přístup a místo Windows spustí jen hlášku o nutnosti zaplatit výkupné.

Na zašifrování MBR nepotřebuje nový vyděračský virus několik hodin, stačí mu pouze pár vteřin. Antiviry tak prakticky nemají šanci škodlivý kód zachytit. Hned po prvním restartu je pak problém na světě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám