Hlavní obsah

Za útoky na internetu hrozí sankce, varovala EU

– Lucemburk

Země Evropské unie varovaly, že by na protiprávní činy v kybernetickém prostoru mohly společně reagovat například uvalením sankcí. Plyne to ze závěrů pondělního jednání ministrů zahraničí osmadvacítky v Lucemburku. Upozornění přichází v době, kdy se v USA i jinde mluví o snaze Ruska prosazovat své cíle právě prostřednictvím různých operací na internetu. V souvislosti s operacemi v kybernetickém prostoru ale bývá zmiňována také Čína nebo Severní Korea.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"EU je znepokojena čím dál větší schopností a odhodláním státních i nestátních aktérů sledovat své cíle prostřednictvím nepřátelských činností v kyberprostoru," uvedli ministři zahraničí osmadvacítky. Pokud by byl takový postup v rozporu s mezinárodním právem, vyhrazuje si podle nich unie možnost společného postupu.

Ministři také zdůraznili, že státy by neměly vědomě umožňovat, aby jejich území bylo využíváno pro páchání mezinárodně protiprávních činů za využití informačních a komunikačních technologií.

Mezinárodní spory v kybernetickém prostoru

Reakce EU na nepřátelské činnosti v kyberprostoru bude podle v pondělí přijatých závěrů schůzky využívat opatření společné zahraniční a bezpečnostní politiky, včetně opatření omezujících, tedy sankcí, pokud by byly nutné.

"Společná reakce EU na nepřátelské činnosti v kyberprostoru bude přiměřená rozsahu, míře, trvání, intenzitě, komplexnosti, propracovanosti a dopadu dané činnosti v kyberprostoru," uvedli ministři zahraničí EU.

Zdůraznili, že unie je odhodlána řešit mezinárodní spory v kybernetickém prostoru mírovými prostředky a snaží se o posilování spolupráce a snižování rizika nesprávného výkladu, eskalace a konfliktů, které mohou z incidentů v oblasti informačních a komunikačních technologií vyvstat.

Reklama

Výběr článků

Načítám