Hlavní obsah

Nebezpečné chyby ve Windows ohrožují milióny uživatelů

Novinky, ort

Český Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ varoval před několika chybami, které se týkají různých verzí operačního systému Windows. Zneužít je mohou počítačoví piráti k tomu, aby propašovali libovolný virus do cizího počítače. Podle nejstřízlivějších odhadů tyto trhliny ohrožují milióny uživatelů z různých koutů světa.

Foto: mif, Novinky

Některé chyby se týkají například antivirového programu Windows Defender.

Článek

Hned na úvod je nutné zdůraznit, že americký Microsoft již pro objevené chyby vydal mimořádné bezpečnostní záplaty. Uživatelé se tedy mohou relativně snadno bránit.

Podle serveru Bleeping Computer však celá řada uživatelů instalaci aktualizací podceňuje, a tak se počet nezáplatovaných strojů relativně snadno vyšplhal až na několik miliónů. Právě takové stroje – tedy ty, které nemají nainstalované aktualizace – dávají jejich majitelé všanc počítačovým pirátům.

Windows Defender i Exchange Server

„Mimořádná aktualizace opravuje řadu chyb v tzv. Microsoft Protection Engine, který je obsažen například ve Windows Defenderu či Exchange Serveru,“ přiblížil Pavel Bašta, bezpečnostní analytik CSIRT.CZ, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Jak je z řádků výše zřejmé, chyba tedy není obsažena přímo v operačním systému Windows. Vzhledem k tomu, že zmiňovaný antivirový program Defender je nedílnou součástí Windows 8 a 10, týká se bezpečnostní riziko uživatelů obou zmiňovaných verzí operačního systému od Microsoftu.

Všechny chyby mají nálepku kritické, mohou je tedy snadno zneužít počítačoví piráti. „Pět z nich umožňovalo útok typu DoS a další z nich pak vzdálené spuštění libovolného kódu,“ doplnil Bašta.

S instalací aktualizace neotálet

Při útoku typu DoS mohou počítačoví piráti vyřadit některé služby, které na počítači uživatel využívá. Daleko větší riziko však představuje možnost vzdáleného spuštění programů – touto cestou totiž mohou kyberzločinci do napadeného stroje propašovat prakticky libovolný škodlivý kód.

S instalací aktualizací by tak uživatelé neměli v žádném případě otálet. K dispozici jsou prostřednictvím služby Windows Update, která je nedílnou součástí operačního systému Windows.

Lidé, kteří využívají automatické aktualizace, se nemusí o nic starat.

Reklama

Výběr článků

Načítám