Hlavní obsah

Za celosvětovým vyděračským virem stál teprve 14letý mladík. Skončil v poutech

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod pojmem hacker si většina lidí pravděpodobně představí nějakého počítačového experta, který po studiích na vysoké škole zběhl na temnou stranu. Jenže ve skutečnosti mohou hackerské dovednosti ovládat bez nadsázky doslova děti. V Japonsku například kvůli šíření obávaných vyděračských virů zadrželi teprve 14letého mladíka.

Foto: Novinky

Článek

Informoval o tom server The Hacker News. V souvislosti s vyděračskými viry, které jsou často označovány souhrnným názvem ransomware, zadrželi hackera v Japonsku vůbec poprvé. Na tom by patrně nebylo nic tak překvapivého, pokud by v poutech neskončil teprve náctiletý mladík.

Zatím žádnému hackerovi, na kterého si došlápla policie, totiž nebylo méně než 15 let.

Pikantní na celé kauze je, že mladík zákeřný škodlivý kód nejen šířil v prostředí internetu, ale zároveň jej skutečně i sám naprogramoval. A to není tak snadné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Jeho znalost programování tak musela být na poměrně slušné úrovni.

Toužil po penězích a slávě

Motivace k takovému činu byla u japonského hackera jasná. Toužil po penězích, neboť od svých obětí požadoval za odemčení počítače a zpřístupnění dat i zaplacení výkupného.

Nakonec mu ale jeho úspěch stoupl tak do hlavy tak, že se na sociálních sítích začal chlubit, jak je úspěšný – kolik počítačů zaviroval a kolik peněz díky tomu vydělal. Aby všem dokázal, že za vyděračským virem stojí skutečně on, dokonce na internet nahrál i jeho zdrojový kód.

Svým neopatrným chováním nakonec všechny důkazy naservíroval ochráncům zákona jak na zlatém podnosu. Ti jej pak obvinili z šíření počítačových virů a infikování více než stovky počítačů.

Jaký trest mladíkovi hrozí, není v tuto chvíli jasné. Policie se totiž k případu nechce s ohledem na velmi nízký věk hackera vůbec vyjadřovat.

Strašák jménem WannaCry

Jak nebezpečné dokážou vyděračské viry být, ukázal minulý měsíc rozsáhlý útok škodlivého programu WannaCry. Vir, který zašifruje soubory na počítači a bez zaplacení výkupného je neuvolní, infikoval odhadem na 300 000 počítačů ve 150 zemích světa.

WannaCry – první i vylepšená druhá generace – útočí úplně stejně jako ostatní vyděračské viry, které jsou označovány souhrnným názvem ransomware. Nejprve tedy škodlivý kód pronikne do počítače, pak jej uzamkne a zašifruje všechna data. Za jejich zpřístupnění následně počítačoví piráti požadují výkupné.

Je však nutné zdůraznit, že ani po zaplacení výkupného uživatelé nemají jistotu, že se k datům dostanou.

Jak se bránit proti vyděračským virům?

:: Neotvírejte přílohy e-mailových zpráv od neznámých a podezřelých adresátů.

:: Pravidelně zálohujte svoje data. V případě nákazy se počítač jednoduše přeinstaluje a zašifrovaná data se mohou obnovit i bez placení výkupného nebo nutnosti je odšifrovat.

:: Externí disky nebo jiné úložné systémy, na které jsou data zálohována, by neměly být neustále připojeny k počítači. Minimalizuje se tím riziko, že se vyděračský virus zabydlí i u zálohovaných dat.

:: Pravidelně aktualizujte operační systém i jiné programy. Znesnadníte tak práci počítačových pirátů, kteří se snaží objevené trhliny zneužít k propašování škodlivých kódů.

:: Nutné je také pravidelně aktualizovat antivirový program, případně jiné bezpečnostní aplikace.

:: Nepoužívejte programy, pro které již výrobce ukončil podporu. Hrozba nákazy například na Windows XP je mnohonásobně vyšší než u novějších verzí tohoto operačního systému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám