Hlavní obsah

Adobe, Microsoft i Cisco. Podniky záplatují nebezpečné trhliny jako o život

Novinky, ort

Hned několik bezpečnostních chyb se objevilo v produktech společnosti Microsoft. Kromě amerického softwarového gigantu vydaly záplaty pro objevené trhliny také společnosti Adobe či Cisco.

Foto: mif, Novinky

Windows Defender

Článek

Na vydání záplat hned u několika hojně používaných softwarových produktů upozornil Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Největšího počtu uživatelů se patrně týkají záplaty, které byly vydány pro programy amerického softwarového gigantu. „Společnost Microsoft vydala pravidelný měsíční balík aktualizací. Jsou zde záplaty zranitelností serverových i klientských operačních systémů, pro webový prohlížeč Internet Explorer, Microsoft .NET Framework a další,“ uvedl Pavel Bašta, bezpečnostní analytik CSIRT.CZ.

Kritická chyba ve Windows Defenderu

„Kromě pravidelného balíku vydal Microsoft navíc i kritickou bezpečnostní aktualizaci opravující chybu ve Windows Defenderu umožňující vzdálenému útočníkovi spustit libovolný kód s oprávněním LocalSystem,“ konstatoval Bašta.

To zjednodušeně znamená, že kvůli chybě mohou počítačoví piráti propašovat do napadeného systému prakticky libovolný škodlivý kód. Snadno tak mohou klidně i převzít kontrolu nad celým počítačem, což v podstatě platí i pro všechny další kritické trhliny.

Opravy bezpečnostních chyb se týkají také společností Cisco a Adobe. „Společnost Cisco vydala bezpečnostní aktualizace řešící bezpečnostní zranitelnosti v softwaru IOS a IOS XE. Další bezpečnostní aktualizace vydala i společnost Adobe. Zveřejněné záplaty řeší zranitelnosti v Adobe Flash Playeru a Adobe Experience Manageru,“ prohlásil bezpečnostní expert.

S instalací neotálet

Právě zmiňovaný Flash Player používá na celém světě několik stovek miliónů lidí. Kvůli velké popularitě se na něj zaměřují kybernetičtí nájezdníci pravidelně. Podle analýzy bezpečnostní společnosti Record Future cílilo osm z deseti nejrozšířenějších hrozeb v roce 2015 právě na tento přehrávač videí.

S instalací aktualizace Flash playeru – ale zároveň také softwarových produktů dalších společností – by tak uživatelé neměli otálet. „Ve všech případů mohlo zneužití těchto chyb umožnit v nejzazším případě útočníkovi převzít kontrolu nad postiženým systémem,“ uzavřel Bašta.

Reklama

Výběr článků

Načítám