Hlavní obsah

Bezpečnostní experti bijí na poplach. Nebezpečný virus Locky je opět na scéně

Novinky, ort

Locky patřil v loňském roce k těm nejrozšířenějším vyděračským virům, které kolují internetem. I když se mohlo zkraje letošního roku zdát, že je na ústupu, opak je pravdou. Výzkumníci z týmu Cisco Talos upozornili, že jej kyberzločinci nasazují znovu.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

K uzamčeným datům se bez hesla uživatelé nedostanou. (ilustrační foto)

Článek

„Po většinu roku 2016 patřil Locky mezi nejrozšířenější vyděračské softwary. Ke svému šíření využíval e-mailové kampaně s infikovanými přílohami. Ransomware Locky byl rozesílán prostřednictvím botnetu (internetový robot zasílající spamy, pozn. red.) Necurs,“ připomněli bezpečnostní experti.

Ti zároveň zdůraznili, že s koncem roku 2016 šíření tohoto vyděračského viru z rodiny ransomwarů bylo výrazně utlumeno.

Zlom nastal až s příchodem jara. „Před několika týdny se Necurs opět probudil a začal posílat spamy nabízející výhodný nákup akcií. Dne 21. dubna zaznamenal bezpečnostní tým Cisco Talos první velkou kampaň ransomwaru Locky prostřednictvím botnetu Necurs za posledních několik měsíců,“ upozornili bezpečnostní experti.

Dešifrovací algoritmus zatím není znám

Podle nich je aktuálně probíhající kampaň velmi intenzivní. Za pouhých pár hodin se jim totiž podařilo zajistit přes 35 tisíc odeslaných e-mailů, ve kterých se nezvaný návštěvník ukrýval.

Samotný útok tedy probíhá úplně stejně, jako tomu bylo u Lockyho již v loňském roce. Po spuštění přílohy v nevyžádaném e-mailu se do PC nahraje vyděračský virus, který dále škodí. Zašifruje data a za jejich zpřístupnění požaduje výkupné.

Dešifrovací algoritmus zaručující obnovu dat po útoku Lockyho zatím není bohužel znám.

Jak se bránit proti vyděračským virům?
Neotvírejte přílohy e-mailových zpráv od neznámých a podezřelých adresátů.
Pravidelně zálohujte svoje data. V případě nákazy se počítač jednoduše přeinstaluje a zašifrovaná data se mohou obnovit i bez placení výkupného nebo nutnosti je odšifrovat.
Externí disky nebo jiné úložné systémy, na které jsou data zálohována, by neměly být neustále připojeny k počítači. Minimalizuje se tím riziko, že se vyděračský virus zabydlí i u zálohovaných dat.
Pravidelně aktualizujte operační systém i jiné programy. Znesnadníte tak práci počítačových pirátů, kteří se snaží objevené trhliny zneužít k propašování škodlivých kódů.
Nutné je také pravidelně aktualizovat antivirový program, případně jiné bezpečnostní aplikace.
Nepoužívejte programy, pro které již výrobce ukončil podporu. Hrozba nákazy například na Windows XP je mnohonásobně vyšší než u novějších verzí tohoto operačního systému.

Jak se bránit proti vyděračským virům?

:: Neotvírejte přílohy e-mailových zpráv od neznámých a podezřelých adresátů.

:: Pravidelně zálohujte svoje data. V případě nákazy se počítač jednoduše přeinstaluje a zašifrovaná data se mohou obnovit i bez placení výkupného nebo nutnosti je odšifrovat.

:: Externí disky nebo jiné úložné systémy, na které jsou data zálohována, by neměly být neustále připojeny k počítači. Minimalizuje se tím riziko, že se vyděračský virus zabydlí i u zálohovaných dat.

:: Pravidelně aktualizujte operační systém i jiné programy. Znesnadníte tak práci počítačových pirátů, kteří se snaží objevené trhliny zneužít k propašování škodlivých kódů.

:: Nutné je také pravidelně aktualizovat antivirový program, případně jiné bezpečnostní aplikace.

:: Nepoužívejte programy, pro které již výrobce ukončil podporu. Hrozba nákazy například na Windows XP je mnohonásobně vyšší než u novějších verzí tohoto operačního systému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám