Hlavní obsah

Jaké aplikace představují v PC největší bezpečnostní problém

Novinky, mif

Flash, Java či WinZip. To jsou aplikace, které používá na počítačích drtivá většina uživatelů. Právě kvůli jejich popularitě se na ně ale velmi často zaměřují také počítačoví piráti. A to je problém, neboť uživatelé velmi často aktualizaci těchto aplikací podceňují. Nevědomky tak kyberzločincům otevírají zadní vrátka do svého počítače.

Foto: Oracle

Žebříčku nejvíce zastaralých aplikací kraluje Java. Jde o rozhraní používané v prostředí webu a některých aplikací.

Článek

O tom, že uživatelé velmi často podceňují aktualizace nejpoužívanějších programů, pojednává analýza antivirové společnosti Avast. Podle ní je více než polovina (52 %) nejrozšířenějších počítačových aplikací včetně Flashe a Javy v počítačích uživatelů zastaralá.

„V on-line světě hrají bezpečnostní návyky, jako je pravidelná aktualizace softwaru, důležitou roli pro osobní bezpečnost na internetu. Zkušení hackeři umějí přesně zacílit na slabiny, a právě používáním neaktualizovaných programů jim lidé útok usnadňují,“ řekl technický ředitel Avastu Ondřej Vlček.

Aktualizace často odkládají

Podle něj uživatelé aktualizace často odkládají a pak na ně i přes upozornění zapomenou. V některých případech ji mohou provést špatně a kvůli tomu se program již dále neaktualizuje – například pokud při přeinstalaci nenechají zatrženou volbu „aktualizovat automaticky“.

Žebříčku nejvíce zastaralých aplikací kraluje již výše zmíněná Java. Jde o rozhraní používané v prostředí webu a některých aplikací, jehož verzi s pořadovými čísly šest a sedm používá více než 24 miliónů uživatelů. „Zatímco dalších 26 miliónů uživatelů má nejnovější verzi Java 8, více než 70 % z nich si ještě nenainstalovalo poslední vydanou aktualizaci,“ podotkl Vlček.

Druhou příčku obsadil Flash Player, tedy aktuálně jeden z nejpopulárnějších programů pro přehrávání videí na internetu. „Ten by si pro Internet Explorer mělo aktualizovat 99 % uživatelů,“ řekl Vlček.

Flash Player používá na celém světě několik stovek miliónů lidí. Právě kvůli velké popularitě se na Flash Player zaměřují kybernetičtí nájezdníci pravidelně. Podle analýzy bezpečnostní společnosti Record Future cílilo osm z deseti nejrozšířenějších hrozeb v roce 2015 právě na tento přehrávač videí.

Počítač dávají všanc pirátům

Nepříliš lichotivá bronzová medaile patří aplikaci Foxit Reader, u které 92 % uživatelů pracuje se zastaralou verzí.

Přitom chyby v těchto aplikacích patří velmi často mezi kritické. To jinými slovy znamená, že útočník může prostřednictvím této trhliny v krajním případě klidně i převzít kontrolu nad napadeným systémem. Může se tak snadno dostat k uloženým datům, případně odchytávat přihlašovací údaje na různé webové služby.

Takový stroj se pak klidně i bez vědomí uživatele může stát součástí botnetu (síť zotročených počítačů), který kyberzločinci zpravidla zneužívají k rozesílání spamu nebo k DDoS útokům. Pokud uživatelé nenainstalují včas aktualizace, vystavují svůj stroj všanc počítačovým pirátům.

„Naopak mezi nejvíce aktualizované aplikace se zařadily Google Chrome z 88 %, Opera z 84 % a Skype z 76 %. Procenta ukazují, že ani aplikace s automatickou aktualizací nemusí být vždy aktualizované,“ uzavřel Vlček.

Nejméně aktualizované programy
1. Java (Runtime 6, 7), Oracle Corporation
2. Flash Player (Active X), Adobe Systems
3. Foxit Reader, Foxit Software
4. GOM Media Player, Gretech
5. Nitro Pro, Nitro Software
6. WinZip, Corel Corporation
7. DivX, DivX LLC
8. Adobe Shockwave Player, Adobe Systems
9. 7-ZIP, Igor Pavlov
10. Firefox, Mozilla
Zdroj: Avast

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám