Hlavní obsah

Vyděračské viry cílí na zdravotnická zařízení. Počet útoků se za tři roky ztrojnásobil

Novinky, Jan Potůček, eset.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlna kybernetických útoků na zdravotnická zařízení ve Spojených státech nebere konce. Letos se počet případů meziročně zvýšil o 63 procent, za poslední tři roky se dokonce ztrojnásobil. Dorazí tento nechvalně proslulý trend i k nám?

Foto: 123rf.com

Ilustrační obrázek

Článek

Zdravotnická zařízení jsou vítaným cílem tvůrců ransomwaru, vyděračských virů, které zašifrují citlivá data a za jejich odblokování žádají tučné výkupné. Obvykle se jedná o částky v několika bitcoinech, což je internetová měna, která odpovídá přibližně 20 tisícům korun. Podle americké společnosti TrapX Labs jenom v letošním roce proběhlo 93 útoků ransomwaru na zdravotnická zařízení v USA. Sofistikované kybernetické útoky stojí i za třetinou případů úniků dat od amerických zdravotních pojišťoven.

Pro srovnání: v roce 2015 byli kyberzločinci odpovědní za pětinu úniků dat zdravotních pojišťoven, v roce 2014 pak ani ne za desetinu. Nárůst počtu kybernetických útoků tak představuje závažnou hrozbu pro ochranu osobních dat pacientů, zdravotnických zařízení a v konečném důsledku vedou útoky k přímému fyzickému ohrožení samotných pacientů. K vůbec největšímu úniku dat ve zdravotnictví došlo letos v červenci v zařízení Banner Health v Phoenixu, kde se útočníci dostali ke 3,62 miliónu záznamů o pacientech.

Hackeři získali kompletní data o pacientech

Zločinci získali informace nejen ze zdravotní dokumentace, ale dokonce i o zákaznících obchodů s občerstvením. U pacientů se jim podařilo prolomit data, jako jsou jejich bydliště, datum narození, jména ošetřujících lékařů, termíny služeb, klinické informace, informace o zdravotním pojištění či čísla sociálního zabezpečení. Hackeři se dostali do kompletní sítě Banner Health, včetně platebních terminálů obchodů s občerstvením či elektronického systému, přes který komunikují lékaři a ukládají si do něj data o pacientech.

Obdobně rozsáhlý útok letos zažilo zdravotnické zařízení Newkirk Products, v němž bylo ohroženo bezmála 3,5 miliónu zdravotních záznamů. Nájezdu hackerů se nevyhnulo ani onkologické centrum 21st Century Oncology, z něhož v březnu letošního roku unikly údaje o více než dvou miliónech bývalých i současných pacientů.

V srpnu oznámili zástupci Valley Anesthesiology Consultants, že v období od 30. března do 13. června došlo k neoprávněnému průniku k 882 590 zdravotnickým záznamům. Peachtreeská ortopedická klinika v Atlantě letos v listopadu upozornila 531 tisíc pacientů, že jejich osobní data mohla být zneužita kvůli rozsáhlému kybernetickému útoku.

Expert: Nemocnice jsou lehce vydíratelné

„Zdravotnická zařízení jsou vítaným terčem útočníků, protože data, s nimiž operují, jsou velmi citlivá. Žádné zdravotnické zařízení nechce riskovat ohrožení svých pacientů a spolu s tím ztrátu důvěry. Pokud útočníci naleznou mezeru v zabezpečení, rádi ji tímto způsobem využijí, protože u organizací tohoto typu je větší pravděpodobnost, že útočníkům za odšifrování svých dat zaplatí,“ říká Miroslav Dvořák, technický ředitel antivirové společnosti ESET.

„Účinným preventivním nástrojem proti útokům tohoto typu je funkční IT bezpečnostní strategie, která kromě jiného umožňuje rychlou obnovu zašifrovaných dat ze zálohy,“ dodává Dvořák.

Zaplacením výkupného oběť automaticky nezískává jistotu, že její data budou obnovena
Miroslav Dvořák, technický ředitel antivirové společnosti ESET

Několik britských nemocnic muselo kvůli útokům ransomwaru letos v říjnu odříci plánované operace a další chirurgické zákroky, protože nechtěly riskovat komplikace s dostupností zdravotních záznamů pacientů. Zdravotní instituce jsou ochotny v takových případech raději zaplatit výkupné a zajistit si tak odšifrování dat. To však není nijak garantované.

„Zaplacením výkupného oběť automaticky nezískává jistotu, že její data budou obnovena,“ varuje Miroslav Dvořák. Zdravotnická zařízení by tedy měla pamatovat na zálohování dat a neměla by se spoléhat na to, že útočníci dodrží slovo a po zaplacení výkupného dokumenty odšifrují.

Zálohovací systémy by však neměly být trvale připojeny k počítačové síti, protože jinak hrozí, že jejich obsah bude při útoku rovněž zašifrován. Zároveň je vhodné používat prověřené bezpečnostní nástroje, z nichž mnohé již nabízejí i ochranu před ransomwarem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám