Hlavní obsah

Nebezpečný virus vydávají za reklamu. Ochromí celou počítačovou síť

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ varoval před nebezpečným virem, který se v posledních dnech šíří internetem doslova jako lavina. Škodlivý kód zvaný DNSChanger napadá výhradně routery – brány do světa internetu, prostřednictvím kterých se pak počítačoví piráti dostanou do celé počítačové sítě.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Hrozba je závažná především tím, že se lidé mohou nakazit na legitimních webech, nebo dokonce i sociálních sítích. „Útočník nejdříve ukryje škodlivý kód do obrázku, který umístí jako reklamu na populární servery,“ podotkl Pavel Bašta, bezpečnostní analytik CSIRT.CZ, který je provozován sdružením CZ.NIC.

„Kód v obrázku následně přesměruje oběti na server útočníka, kde je připraven samotný exploit kit DNSChanger. Ten se pak postará o napadení špatně zabezpečeného routeru, na kterém nastaví DNS servery útočníka,“ konstatoval Bašta.

Tím má kyberzločinec celou síť pod kontrolou. „Útočníkovi to umožňuje ovládnout síťový provoz na všech zařízeních za tímto routerem, bez ohledu na používaný operační systém,“ podotkl bezpečnostní expert.

DNSChanger může výše popsaným způsobem napadnout více než 150 různých typů routerů. Jde například o modely D-Link DSL-2740R, NetGear WNDR3400v3, Netgear R6200, COMTREND ADSL Router CT-5367 C01_R12 či Pirelli ADSL2/2+ Wireless Router P.DGA4001N.

Zablokují či přesměrují připojení

Že je router zavirovaný, mohou uživatelé poznat například podle toho, že jim přestane z připojených počítačů zcela fungovat internetové připojení, případně se při snaze o připojení na nějakou webovou stránku zobrazí úplně jiný web.

Přesně to se stalo už v minulosti kvůli zranitelnosti známé jako „rom-0“. Místo serverů, jako jsou například Seznam.cz nebo Google.com, se poškozeným zobrazila hláška o nutnosti instalace Flash playeru. Místo té se ale do PC stáhnul další virus. Útočníci tak rázem měli přístup nejen k routeru, ale i k připojenému počítači.

Na brány do světa internetu se zaměřují kyberzločinci stále častěji. Využívají toho, že zabezpečení těchto internetových zařízení uživatelé především v domácnostech velmi podceňují, někdy to ale platí i o firmách. Březnová studie Cisco Annual Security Report totiž ukázala, že devět z deseti internetových zařízení má slabá místa.

Uživatelé nejsou úplně bezbranní

Hlavní problém je podle bezpečnostních expertů v tom, že routery není možné chránit antivirovými programy, jako je tomu u počítačů. I tak ale nejsou uživatelé úplně bezbranní.

„Hlavní způsob, jak této hrozbě předejít, představuje upgrade firmwaru routeru na aktuální verzi a nepoužívat mnohdy triviální přednastavené přihlašovací jméno a heslo. Rovněž je vhodné zvážit přihlašování k routeru pouze z vnitřní sítě, a nikoliv z internetu,“ uvedl již dříve Pavel Matějíček, manažer technické podpory společnosti Eset.

Do konfigurace routerů by se nicméně neměli pouštět méně zkušení uživatelé. Mohou totiž nevhodným nastavením způsobit více škody než užitku. Paradoxně tak mohou klidně otevřít zadní vrátka pro útočníky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám