Hlavní obsah

Napadnutelných routerů je daleko více. Záplata ale před hackery zavře dveře

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kritickou bezpečnostní chybu mohl v minulých dnech využít prakticky jakýkoliv počítačový pirát v routerech společnosti Netgear. Zneužít trhlinu v těchto branách do světa internetu mohli k zachytávání citlivých informací i k přesměrování síťového provozu na všech připojených zařízeních. Čerstvě vydaná oprava však všechny tyto problémy řeší.

Foto: archív výrobce

Netgear R7000

Článek

O vydání záplaty informoval ve středu Piotr Dudek, regionální ředitel společnosti Netgear pro střední a východní Evropu.

Ten zároveň upozornil, že chyba se týkala daleko více routerů, než bylo původně uváděno. Podle amerického bezpečnostního týmu US-CERT totiž trhlinu obsahovaly pouze prémiové modely R7000 a R6400. Už tehdy se nicméně předpokládalo, že postižených zařízení bude kvůli použití jednotného uživatelského prostředí daleko více. [celá zpráva]

A to nyní potvrdil i samotný výrobce. Chyba se tak tedy týká modelů R6250, R6400, R6700, R6900, R7000, R7100LG, R7300DST, R7900, R8000, D6220, D6400 a D7000. Seznam navíc nemusí být ani v tuto chvíli konečný, další zařízení totiž pracovníci Netgearu stále ještě prověřují.

Nový ovládací software

Chybu v dotčených zařízeních již výrobce opravil v nové verzi ovládacího softwaru (firmwaru). Ten je však v současnosti k dispozici pouze v testovací verzi. I tak lze ale její instalaci s ohledem na možná rizika doporučit, jinak totiž budou moci kyberzločinci trhlinu zneužít.

Finální verze aktualizace by měla být pro všechny uživatele k dispozici v horizontu maximálně několika dní.

S využitím chyby mohou počítačoví piráti v domácí nebo podnikové síti udělat pěknou neplechu. Zranitelnost totiž umožňuje na napadeném zařízení spustit libovolný škodlivý kód na dálku, klidně i z druhého konce planety.

Přístup k připojenému PC

Že je router zavirovaný, mohou uživatelé poznat například podle toho, že jim přestane z připojených počítačů zcela fungovat internetové připojení, případně se při snaze o připojení na nějakou webovou stránku zobrazí úplně jiný web.

Přesně to se stalo už v minulosti kvůli zranitelnosti známé jako „rom-0“. Místo serverů, jako jsou například Seznam.cz nebo Google.com, se poškozeným zobrazila hláška o nutnosti instalace flash playeru. Místo té se ale do PC stáhnul další virus. Útočníci tak rázem měli přístup nejen k routeru, ale i k připojenému počítači.

S instalací aktualizace by tak lidé neměli rozhodně otálet.

Reklama

Výběr článků

Načítám