Hlavní obsah

Kyberzločinci oprášili starý trik, na Facebooku lákají na odměnu 1000 Kč

Novinky, chm

Krátce před vánočními svátky oprášili kyberzločinci starý trik. Na sociální síti Facebook se vydávají za pracovníky banky a lákají je na odměnu ve výši až 1000 Kč za to, že vyzkouší novou verzi internetového bankovnictví. Ve skutečnosti jim však chtějí vybílit účet.

Foto: repro mBank

Ukázka podvodné nabídky na zkoušku nové verze internetového bankovnictví.

Článek

Stejný trik zkoušeli v průběhu letošního roku počítačoví piráti hned několikrát pod hlavičkou České spořitelny. V aktuální vlně útoků se však vydávají za zaměstnance mBank.

Samotný útok však probíhá zcela identicky. „Přejděte na novou verzi internetového bankovnictví a získejte bonus 1000 Kč! Bezpečnější bankovnictví s přehlednějším rozvržením pro jednoduchou správu vašich financí,“ stojí v lákavě vyhlížející nabídce.

Na Facebooku je možné narazit hned na několik podobných nabídek. Liší se u nich zpravidla jen částky, které podvodníci nabízejí – zpravidla jde však o tisíc nebo 400 Kč.

Foto: repro mBank

Ukázka podvodné nabídky na zkoušku nové verze internetového bankovnictví.

Reklamu doplňuje odkaz, který samozřejmě nesměřuje na oficiální web banky, ale na podvodné stránky, jejichž prostřednictvím se snaží kyberzločinci vylákat od důvěřivců přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví. Vyplněním přihlašovacích údajů na podvodných stránkách se přitom lidé vystavují velkému riziku.

Počítačoví piráti jsou totiž už jen kousek od toho, aby jim mohli vybílit účet – stačí, aby propašovali virus na jejich chytrý telefon. Prostřednictvím něj pak budou schopni odchytávat potvrzovací SMS zprávy pro platby, jako tomu bylo už v minulosti. [celá zpráva]

Neprodleně kontaktovat banku

Zástupci banky v úterý před podobnými triky důrazně varovali: „Důrazně doporučujeme kontrolovat odkaz, přes který se přihlašujete do svého internetového bankovnictví! Nikdy se nepřihlašujte přes jiné odkazy!“

„Podvodné odkazy byly například ibnew.esy.es, ibnewmban.com, mbanking24.esy.es, apod. Pokud se přihlásíte přes podvodnou stránku, okamžitě kontaktujte naši mLinku na čísle 222 111 999 a změňte si přihlašovací heslo do bankovnictví,“ doporučili zástupci mBank.

Obezřetní by v případě podobných nabídek měli být také uživatelé jiných bankovních institucí. Není totiž vyloučeno, že stejný trik budou počítačoví piráti zkoušet příště pod hlavičkou úplně jiné společnosti.

Foto: repro Facebook

Podvodná nabídka na Facebooku

Reklama

Výběr článků

Načítám