Hlavní obsah

Routery od Netgearu mohou snadno napadnout kyberzločinci. Záplata chybí

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pozoru by se měli mít majitelé routerů od společnosti Netgear. Podle amerického bezpečnostního týmu US-CERT, který monitoruje zranitelnosti jednotlivých zařízení a aktuální trendy kyberzločinců na síti, totiž dva prémiové modely tohoto výrobce mají kritickou bezpečnostní chybu, kterou mohou počítačoví piráti snadno zneužít.

Foto: archív výrobce

Netgear R7000

Článek

Trhlina se týká routerů Netgear R7000 a R6400, které cílí především na náročnější uživatele a menší podniky. Právě kvůli tomu ale objevená chyba představuje ještě větší riziko – především v podnikové síti totiž mohou počítačoví piráti udělat velkou neplechu.

„Zranitelnost umožňuje útočníkovi spustit na zařízení libovolný kód s právy uživatele root, pokud se mu podaří nalákat uživatele na speciálně připravenou webovou stránku,“ varoval Pavel Bašta, bezpečnostní analytik CSIRT.CZ, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Podvodné webové stránky

To jinými slovy znamená, že útok začíná ve chvíli, kdy uživatel navštíví podvodnou webovou stránku. Prostřednictvím ní se dostane do routeru záškodník, s pomocí kterého může kyberzločinec například řídit síťový provoz.

Foto: archív výrobce

Netgear R6400

Že je router zavirovaný, mohou uživatelé poznat například podle toho, že jim přestane z připojených počítačů zcela fungovat internetové připojení, případně se při snaze o připojení na nějakou webovou stránku zobrazí úplně jiný web.

Přesně to se stalo už v minulosti kvůli zranitelnosti známé jako „rom-0“. Místo serverů, jako jsou například Seznam.cz nebo Google.com, se poškozeným zobrazila hláška o nutnosti instalace flash playeru. Místo té se ale do PC stáhnul další virus. Útočníci tak rázem měli přístup nejen k routeru, ale i k připojenému počítači.

Routery nepoužívat

„K dispozici je již i kód (exploit), který umožňuje provedení útoku. Zatím však není k dispozici žádná oprava, uživatelům se proto nedoporučuje routery dále používat,“ konstatoval Bašta.

Prozatím byla chyba prokázána pouze u zmiňovaných routerů Netgear R7000 a R6400. Není nicméně vyloučeno, že totožnou trhlinu v ovládacím softwaru používají i další modely tohoto výrobce.

Společnost NetGear se k objevené zranitelnosti zatím oficiálně nevyjádřila. Lze ale předpokládat, že v průběhu několika dnů či týdnů bude vydána aktualizace, která chybu opraví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám