Hlavní obsah

Stegano děsí bezpečnostní experty. Zákeřný záškodník číhá v reklamách

Novinky, ort

Před zákeřným záškodníkem zvaným Stegano varovali bezpečnostní experti společnosti Eset. Tento škodlivý kód číhá v reklamních bannerech na internetových stránkách, uživatel si tedy nezvaného návštěvníka pustí do svého stroje už jen tím, že daný web navštíví.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Stegano je zákeřný v tom, že k nákaze počítače může postačit, aby uživatel navštívil webovou stránku, kde se vyskytuje škodlivá reklama. Nemusí dojít k žádné interakci, kliknutí na banner nebo k aktivnímu stahování obsahu,“ prohlásil Miroslav Dvořák, technický ředitel společnosti Eset.

Podle něj se přitom podobné bannery obsahující nezvaného návštěvníka neobjevovaly pouze na malých webech, ale i na velkých renomovaných serverech. Údajně šlo i o známé zpravodajské stránky. O jaké konkrétní weby šlo, však bezpečnostní experti neprozradili.

Detekční systémy zmiňované antivirové společnosti nicméně odhalily, že škodlivý virus se podle nejstřízlivějších odhadů zobrazil více než miliónu uživatelů.

Chyba Internet Exploreru

Stegano využívá k infiltraci do počítače zranitelnost webového prohlížeče Internet Explorer a zároveň i trhliny, kterou obsahuje oblíbený Flash Player od společnosti Adobe. Tento přehrávač videí na internetu používají po celém světě desítky miliónů lidí.

Nový záškodník jim pak dovoluje do napadeného stroje stahovat další škodlivé kódy. „Jsou mezi nimi bankovní trojany, tzv. backdoory nebo spyware,“ varoval Dvořák.

Kyberzločinci tak mohou na napadený stroj snadno nasadit špionážní software, případně celou sestavu ovládat na dálku.

Důležité jsou aktualizace

„Útočníkům se podařilo obejít opatření, která mají odhalit a blokovat škodlivý obsah v online reklamních systémech, čímž ohrozili milióny čtenářů populárních zpravodajských webů. Škodlivé verze reklamy se navíc zobrazují pouze určité skupině uživatelů se zranitelnou konfigurací systému,“ doplnil Dvořák.

Z řádků výše je patrné, že virus Stegano představoval – a v podstatě stále ještě představuje – hrozbu pouze pro uživatele, kteří nemají staženy nejnovější verze Internet Exploreru a Flash Playeru. Tvůrci obou programů totiž již dříve zmiňované chyby opravili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám