Hlavní obsah

Nebezpečný virus napadl milión zařízení. Každý den infikuje tisíce dalších

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na masivní narušení bezpečnosti uživatelů, kteří používají přístroje s operačním systémem Android, upozornili ve středu bezpečnostní experti ze společnosti Check Point. Více než milión napadených strojů má na svědomí nezvaný návštěvník zvaný Goolian. Prostřednictvím něj navíc kyberzločinci každý den infikují tisíce dalších přístrojů.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Goolian se šíří internetem bez nadsázky jako lavina. Jde o velmi nebezpečný virus, protože díky němu mohou kyberzločinci rootovat zařízení s Androidem. To jinými slovy znamená, že chytré telefony a tablety mohou ovládat na dálku úplně stejně, jako kdyby je měli zrovna v ruce.

Na napadeném zařízení pak tento zákeřný virus krade e-mailové adresy a uložené ověřovací tokeny. S těmito informacemi mohou útočníci získat přístup k citlivým uživatelským datům z různých služeb Googlu – z Gmailu, Fotek Google, Dokumentů Google, Google Play i z G Suite.

Cílí na mobilní zařízení

Přesně takovýmto způsobem se podařilo útočníkům získat důvěrné informace o statisících účtů. „Tato krádež informací o více než miliónu účtů Google nemá obdoby a je to další etapa kybernetických útoků,“ řekl Daniel Šafář, zástupce společnosti Check Point pro Českou republiku.

Ten zároveň upozornil, že nově objevená virová kampaň, ve které hraje Goolian hlavní roli, jasně ukazuje trendy mezi počítačovými piráty. „Vidíme posun ve strategii hackerů, kteří nyní cílí na mobilní zařízení a snaží se z nich dostat citlivé informace,“ prohlásil Šafář.

Podle něj jsou kyberzločinci v šíření tohoto nezvaného návštěvníka navíc velmi úspěšní. Každý den totiž tento malware infikuje na 13 000 zařízení. Cílí přitom na Android ve verzích 4 a 5, které jsou aktuálně nejrozšířenější.

Inkasují peníze z nainstalovaných aplikací

„Jakmile útočníci získají kontrolu nad zařízením, generují tržby podvodným instalováním aplikací z Google Play a hodnotí je jménem obětí. Každý den Gooligan instaluje na kompromitovaných zařízeních minimálně 30 000 aplikací, což je více než 2 milióny aplikací od začátku kampaně,“ konstatoval Šafář.

Bezpečnostní experti Check Pointu již na novou malwarovou kampaň upozornili bezpečnostní tým společnosti Google. Ten již dotčené uživatele kontaktoval a upozornil je na to, že mohl být jejich účet kompromitován.

Zároveň pracovníci Googlu odstranili aplikace spojené s touto virovou nákazou z oficiálního obchodu Google Play. I prostřednictvím něj se totiž mohli uživatelé nakazit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám