Hlavní obsah

Černý pátek láká i podvodníky

Novinky, mif

V mnoha tuzemských obchodech již naplno propukly slevové akce, které se vážou k nákupní akci zvané Černý pátek (Black Friday). Výhodné nákupy přitom nezajímají pouze zákazníky, ale také nejrůznější podvodníky z kybernetického světa – ti číhají na nepozorné uživatele, aby je mohli okrást o cenná data a v horším případě klidně i o peníze. Upozornila na to bezpečnostní společnost Check Point.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Slevy na Černý pátek se týkají internetových i kamenných obchodů. První zmiňovanou možnost využívají v hektickém předvánočním období především ti, kteří se chtějí vyhnout davům v obchodech. Jednoduše pohodlně nakoupí z tepla domova.

Řada lidí si přitom neuvědomuje rizika spojená s on-line nákupy, pídí se zpravidla jen po co nejvýhodnější ceně. „Naopak kyberzločinci si tyto vzorce chování uvědomují velmi dobře. Proto během nákupních svátků často vytváří falešné webové stránky, reklamy a aplikace a nabízí slevy nic netušícím zákazníkům,“ uvedl David Řeháček, bezpečnostní odborník ze společnosti Check Point.

„Uživatelé často podceňují, že aplikace, reklama nebo URL nemusí být seriózní a bez vědomí provozovatelů může v pozadí číhat i hrozba, která se bude snažit ukrást údaje o platební kartě nebo infikovat zařízení ransomwarem a žádat za odemčení šifrovaných dat výkupné,“ konstatoval Řeháček.

Nebezpečné vyděračské viry

Ransomware je souhrnné označení pro vyděračské viry, které aktuálně patří k těm nejobávanějším hrozbám. S jejich pomocí útočníci dokážou na dálku uzamknout celý počítač a za jeho odemčení a zpřístupnění všech uložených dat pak požadují výkupné.

Kyberzločinci se zpravidla snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se ke svým souborům dostane po zaplacení výkupného. Ani pak se nicméně uživatelé ke svým datům nemusejí dostat.

Místo placení výkupného je totiž nutné virus z počítače odinstalovat. Zpřístupnit nezálohovaná data je už ale ve většině případů nemožné.

Nebezpečný malvertising

Jak nákupní horečka pomalu vrcholí, je z jednání počítačových pirátů patrné, že stále častěji využívají tzv. malvertising. Jde o složení slov malicious a advertising, tedy v překladu škodlivá reklama. „Mnohamiliardový malvertisingový průmysl jede na plné obrátky, protože spotřebitelé hledají reklamy na speciální slevy. Dávejte si proto pozor na reklamy s výhodnými nabídkami. Odborníci odhadují, že jedno procento všech reklam na internetu spadá do kategorie škodlivé reklamy,“ konstatoval bezpečnostní odborník.

„Mnoho lidí si neuvědomuje, že pouhé zobrazení škodlivé online reklamy může vést k ransomwarovému útoku. Malvertising využívá chyby v programech stejně jako jakákoli jiná sada zneužívající zranitelnosti a je velmi populárním prostředkem pro šíření ransomwaru. Ale škodlivá reklama může být využita i k celé řadě dalších útoků, včetně virů, spywaru a trojských koňů,“ podotkl  Řeháček.

Desatero bezpečného internetu

1. Důležité jsou pravidelné aktualizace celého počítače. Ty je nutné stahovat pro operační systém, bezpečnostní bránu (firewall), antivirus i další programy.

2. Některé viry dokážou bezpečnostní software v PC zablokovat. Proto je vhodné pravidelně kontrolovat, zdali funguje.

3. Škodlivé programy se často šíří prostřednictvím nevyžádané pošty. Pokud nevíte, od koho e-mail je, nikdy nestahujte jeho přílohu a neklikejte na žádné odkazy.

4. Pozor je nutné dávat na e-maily, v nichž odesílatel požaduje, abyste se přihlásili na nějakou webovou stránku a aktualizovali informace o vašem účtu.

5. Při zadávání přístupových hesel na internetových stránkách je nutné kontrolovat, zda je web zabezpečený. To poznáte například podle ikonky zámečku na liště internetového prohlížeče nebo tak, že adresa webové stránky začíná zkratkou https, kde „s“ znamená bezpečná.

6. Citlivé osobní informace zadávejte pouze na internetových stránkách, které bezpečně znáte.

7. Do e-mailů nepatří důvěrné informace, jako je například číslo kreditní karty nebo heslo k bankovnímu účtu. Elektronickou poštu totiž může zachytit útočník.

8. Firewall dovoluje lépe zabezpečit operační systém. Méně zkušení uživatelé by jej rozhodně neměli vypínat. Při nedostatečných znalostech je vhodné jej nechat pracovat v automatickém režimu.

9. V internetových kavárnách a na cizích počítačích se nepřihlašujte do internetového bankovnictví. V počítači mohou být nainstalované keyloggery.

10. Obezřetnost je nutná při připojení k nezašifrovaným bezdrátovým sítím. Ty totiž může kdokoliv odposlouchávat, a získat tak přístup ke všem datům v cizím počítači.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám