Hlavní obsah

Jak bránit PC a mobily proti hackerům

Novinky, mif

Počítačoví piráti neustále hledají nové cesty, jak se lidem dostat do počítače. Propašovat škodlivé kódy se přitom stále častěji snaží také do mobilů a tabletů. Jak se proti takovým nezvaným návštěvníkům bránit?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Do mobilních zařízení se snaží kyberzločinci dostat prakticky stejným způsobem jako do klasických počítačů. Hledají chyby v nejrůznějších aplikacích a operačních systémech, které by jim dovolily propašovat záškodníka na cizí přístroj.

Hackeři také spoléhají na to, že uživatelé rizika podceňují. Na klasických počítačích provozuje antivirový program prakticky každý, u mobilů a tabletů tomu tak ale není. Počítačovým pirátům tak nic nestojí v cestě.

Bez antiviru přitom nemá běžný uživatel prakticky žádnou šanci si všimnout, že byl jeho přístroj infikován. Každý tablet a chytrý telefon by tak měl být vybaven bezpečnostním softwarem, který bude všechny hrozby neustále hlídat.

Samotný antivirus nestačí

Nezvané návštěvníky dokážou v počítači nebo mobilu odhalit speciální programy. Kromě klasických antivirů jde například o aplikace, které se soustředí pouze na špionážní software a hledání trojských koňů.

Jiné programy zase dokážou v operačním systému nalézt tzv. keyloggery, které jsou schopné zaznamenávat stisk každé klávesy a nasbíraná data odesílat útočníkovi.

Na PC i mobilu by měl být nainstalován vždy jen jeden bezpečnostní program svého druhu. Dva antiviry na disku dokážou udělat pěknou neplechu. Samotný antivirus ale zárukou bezpečí není. Uživatelé by neměli zapomínat na pravidelné stahování všech bezpečnostních záplat, a to pro samotný operační systém i doinstalované programy. Nejrůznější trhliny v softwaru totiž útočníci také zneužívají k útokům.

Avira Mobile Security: cílí na tablety a smartphony

Ochránit počítačové tablety a chytré telefony před škodlivými kódy se snaží program Avira Mobile Security. Ten na zmiňovaných zařízeních funguje v podstatě úplně stejně jako antivirové aplikace na klasických stolních počítačích.

Foto: archív tvůrců

Avira Mobile Security

Dokáže tedy monitorovat soubory proudící z a do zařízení, a pokud narazí na podezřelý nebo infikovaný soubor, uživatele na to upozorní. V zachytávání hrozeb je přitom podle zkušeností uživatelů nástroj od společnosti Avira poměrně úspěšný.

Tento bezplatný antivirus toho ale umí daleko více. V případě ztráty zařízení jej dokáže najít a ukázat jeho umístění na mapě, přístroj však musí být připojen k internetu. Pokud není možné z nějakého důvodu získat zařízení zpět, je možné jej na dálku zamknout nebo dokonce i vymazat.

Spamfighter: ochránce e-mailové schránky

Není žádným tajemstvím, že velká část počítačových virů se šíří prostřednictvím nevyžádané pošty. Právě proto se vyplatí tzv. spam nepodceňovat. Většina e-mailových klientů má již nástroje pro blokování nevyžádané pošty předinstalované, ale nemusí vyhovovat každému.

Foto: Novinky

Spamfighter

Pokud se vám však zdá filtr například v Outlooku málo účinný, můžete vyzkoušet doplňkový program Spamfighter. Stejně jako většina podobných aplikací dokáže program automaticky vyhodnotit příchozí e-mail a v případě podezření jej zařadí do složky s nevyžádanou poštou.

Hlavní výhodou Spamfighteru je ale proti konkurenci nástroj, který dokáže umisťovat spamové adresy a e-maily do mezinárodní databáze. Díky tomu je prověřování zpráv daleko důkladnější. Výrobce nabízí ke stažení program v profesionální verzi, která je zpoplatněná. Pokud za něj nechcete platit, automaticky se po 30 dnech používání přepne do jednodušší verze, která je zdarma.

Eset Smart Security 9: bič na hackery

Ochránit počítače, mobilní telefony i počítačové tablety se snaží balík bezpečnostních aplikací Eset Smart Security, který je aktuálně dostupný už v deváté verzi. Ta je určena pro domácí i firemní uživatele. Obsahuje antispyware, osobní firewall, antispamový filtr a antivirus, zabezpečit tak dovede počítač po všech stránkách.

Foto: archív tvůrců

Eset Smart Security 9

Asi nejzajímavější je však funkce zvaná AntiTheft. Jde o modul, který se snaží zamezit krádežím a ztrátám počítačů, především tedy notebooků. Když svůj stroj nebudete moci najít, jednoduše se připojíte do on-line portálu služby a necháte si jej ukázat na mapě.

Funguje to tedy velmi podobně jako u výše zmiňovaného antiviru Avira Mobile Security, který je však určen pouze pro mobily a tablety. Vyzkoušet Eset Smart Security 9 je možné zdarma. Plná licence pak vyjde na 1500 Kč, případně na 1600 Kč ve verzi pro rodiny. Druhá zmiňovaná varianta dokáže kromě počítačů ochránit i chytré telefony a počítačové tablety.

Microsoft Security Essentials: nenáročný, ale účinný

Bezplatný antivirový program Security Essentials snad není potřeba ani představovat. Společnost Microsoft jej totiž nabízí už od dob Windows 7. V případě novějších osmiček a desítek je dokonce tento bezpečnostní nástroj v operačním systému již předinstalován – americký softwarový gigant mu však dal jméno Windows Defender.

Foto: archív tvůrců

Microsoft Security Essentials

Hlavní předností zmiňovaného antiviru je především tichý chod. Na rozdíl od celé řady konkurenčních řešení uživatele neotravují zbytečné hlášky a program si žádá pozornost jen v případě, kdy je potřeba smazat nějaký nebezpečný soubor. Vyzdvihnout si zaslouží také pro své nízké provozní nároky, které nijak výrazně nesnižují výkon celého počítače. To ocení především majitelé starších PC, které nejsou tolik výkonné.

Hledat viry a spyware na pevném disku můžete jednoduše přímo z okna programu, k dispozici je ale i možnost plánování automatického prohledávání disku, nebo rezidenční štít, který hlídá bezpečnost operačního systému na pozadí při běžné práci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám