Hlavní obsah

Nebezpečný virus se maskuje za fotku na Facebooku. Šíří se i v Česku

Novinky, ort

Na pozoru by se měli mít čeští a slovenští uživatelé sociální sítě Facebook. Prostřednictvím ní, respektive skrze chatovací aplikaci Messenger, se začal šířit nebezpečný virus. Jde o nechvalně známého záškodníka Lockyho, který patří do kategorie tzv. vyděračských virů. Před hrozbou varovala antivirová společnost Eset.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nezvaný návštěvník se maskuje za fotografii. „Ve skutečnosti jde o vektorový grafický soubor, který uživatele po otevření v prohlížeči Google Chrome přesměruje na stránku připomínající YouTube,“ varoval Pavel Matějíček, manažer technické podpory společnosti Eset.

„Na ní ho vyzve, aby si kvůli přehrání videa nainstaloval rozšíření pro tento prohlížeč. Do jeho zařízení se následně nainstaluje škodlivý kód Nemucod, jehož dalším úkolem je stáhnout do infikovaného počítače ransomware Locky,” konstatoval Matějíček.

Patří mezi nejrozšířenější hrozby

Lockyho nasazují počítačoví piráti do oběhu stále častěji. V září se dokonce dostal podle bezpečnostní společnosti Check Point jako první vyděračský virus do Top 3 nejrozšířenějších malwarových rodin, byl zodpovědný za šest procent všech detekovaných útoků po celém světě. [celá zpráva]

V případě Lockyho kyberzločinci infikují systém e-mailem s wordovou přílohou, která obsahuje škodlivé makro. Jakmile uživatel soubor otevře, makro spustí skript, který stáhne spustitelný škodlivý soubor, nainstaluje se na počítač oběti a vyhledává soubory, které šifruje. Uživatel potom ani neví, že útok začal právě kliknutím na e-mailovou přílohu.

Kyberzločinci se pak zpravidla snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se ke svým souborům dostane po zaplacení pokuty. Ta byla údajně vyměřena za používání nelegálního softwaru apod. I proto jim celá řada lidí již výkupné zaplatila.

Výkupné neplatit

Ani po zaplacení výkupného se ale uživatelé ke svým datům nedostanou. Místo placení výkupného je totiž nutné virus z počítače odinstalovat. Zpřístupnit nezálohovaná data je už ale ve většině případů nemožné.

Z řádků výše je patrné, proč je Locky tak nechvalně proslulý. „Jeho oběťmi nejsou jen běžní uživatelé, ale i firmy,“ konstatoval Matějíček.

Ten zároveň poukázal na to, že se proti tomuto záškodníkovi snaží bojovat i samotný Google, za jehož produkty se vyděračský virus vydává patrně nejčastěji. „Aktuálně společnost Google zablokovala všechna škodlivá rozšíření, která pro svoje šíření tato kampaň využívala. Je však možné, že útočníci brzy vytvoří nové varianty, kterými dokážou tento nebo jiný škodlivý kód šířit i přes sociální sítě,“ doplnil Matějíček.

Jak se bránit proti vyděračským virům?

:: Neotvírejte přílohy e-mailových zpráv od neznámých a podezřelých adresátů.

:: Pravidelně zálohujte svoje data. V případě nákazy se počítač jednoduše přeinstaluje a zašifrovaná data se mohou obnovit i bez placení výkupného nebo nutnosti je odšifrovat.

:: Externí disky nebo jiné úložné systémy, na které jsou data zálohována, by neměly být neustále připojeny k počítači. Minimalizuje se tím riziko, že se vyděračský virus zabydlí i u zálohovaných dat.

:: Pravidelně aktualizujte operační systém i jiné programy. Znesnadníte tak práci počítačových pirátů, kteří se snaží objevené trhliny zneužít k propašování škodlivých kódů.

:: Nutné je také pravidelně aktualizovat antivirový program, případně jiné bezpečnostní aplikace.

:: Nepoužívejte programy, pro které již výrobce ukončil podporu. Hrozba nákazy například na Windows XP je mnohonásobně vyšší než u novějších verzí tohoto operačního systému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám