Hlavní obsah

CrySis už nestraší. Bezpečnostní experti vyzráli na další vyděračský virus

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S dalším vyděračským virem zatočili bezpečnostní experti ze společnosti Kaspersky Lab. Tentokrát se jim podařilo vyzrát na škodlivý kód zvaný CrySis, který dokázal napadené stroje uzamknout a za odemčení požadoval výkupné. Upozornil na to server Security Affairs.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Výzkumníci využili toho, že se na webu objevily dešifrovací klíče ke zmiňovanému záškodníkovi z rodiny ransomware – tak jsou souhrnně označovány všechny vyděračské viry.

Implementovali je proto do nástroje zvaného Rakhni decryptor, prostřednictvím kterého nyní mohou lidé uzamčené počítače odemknout a zablokovaná data opět zpřístupnit. Nástroj je možné stahovat zdarma na stránkách tvůrců, k dispozici je však pouze v anglické mutaci.

Scénář útoku jako přes kopírák

Útok nezvaného návštěvníka CrySis probíhá podle stejného scénáře jako u dalších vyděračských virů. Nejprve tedy tento záškodník zašifruje všechna data uložená na pevném disku. Za jejich zpřístupnění pak útočníci požadují výkupné, a to klidně i několik tisíc korun.

Kyberzločinci se zpravidla snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se ke svým souborům dostane po zaplacení výkupného. Ani pak se nicméně uživatelé ke svým datům nemusejí dostat.

Místo placení výkupného je totiž nutné virus z počítače odinstalovat. Zpřístupnit nezálohovaná data je už ale ve většině případů nemožné. V případě CrySisu to však již neplatí. Podobně bezpečnostní experti již dříve vyzráli na škodlivý kód zvaný Polyglot. [celá zpráva]

Ve hře jsou miliardy 

Sluší se nicméně podotknout, že škodlivé kódy z rodiny ransomware představují pro uživatele stále velké riziko. Různě upravených verzí totiž existují podle nejstřízlivějších odhadů desítky, spíše však stovky. A kyberzločinci se je snaží nasazovat při drtivé většině útoků.

Tak velké popularitě se vyděračské viry těší především proto, že jsou pro piráty velmi výhodným byznysem. Podle odhadů amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) jeden konkrétní škodlivý virus vydělal počítačovým pirátům miliardy. [celá zpráva]

Jak se bránit proti vyděračským virům?

:: Neotvírejte přílohy e-mailových zpráv od neznámých a podezřelých adresátů.

:: Pravidelně zálohujte svoje data. V případě nákazy se počítač jednoduše přeinstaluje a zašifrovaná data se mohou obnovit i bez placení výkupného nebo nutnosti je odšifrovat.

:: Externí disky nebo jiné úložné systémy, na které jsou data zálohována, by neměly být neustále připojeny k počítači. Minimalizuje se tím riziko, že se vyděračský virus zabydlí i u zálohovaných dat.

:: Pravidelně aktualizujte operační systém i jiné programy. Znesnadníte tak práci počítačových pirátů, kteří se snaží objevené trhliny zneužít k propašování škodlivých kódů.

:: Nutné je také pravidelně aktualizovat antivirový program, případně jiné bezpečnostní aplikace.

:: Nepoužívejte programy, pro které již výrobce ukončil podporu. Hrozba nákazy například na Windows XP je mnohonásobně vyšší než u novějších verzí tohoto operačního systému.

Počítačoví piráti si měli přijít na velké peníze díky škodlivému kódu zvanému TeslaCrypt. Jen za první čtvrtletí letošního roku jim tento nezvaný návštěvník vydělal podle odhadů FBI více než 200 miliónů dolarů, tedy v přepočtu bezmála pět miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám