Hlavní obsah

Britky jsou mnohem paranoidnější při ochraně svého soukromí na webu než muži

Novinky, Jan Potůček, eset.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než dvě třetiny Britů si začalo intenzivněji chránit své soukromí na internetu. Přiměly je k tomu útoky na Facebooku a dalších sociálních sítích, vyplývá to z průzkumu antivirové společnosti ESET. Na lepší zabezpečení dbají především ženy, které jsou na sociálních sítích mnohem podezřívavější než muži.

Foto: sxc.hu

Ilustrační foto

Článek

Průzkumu, který ESET provedl v říjnu letošního roku, se zúčastnilo na tisíc uživatelů sociálních sítí z celé Velké Británie. Z výsledků vyplynulo, že 68 procent respondentů podniklo kroky k lepší ochraně svého soukromí na internetu a 75 procent dotázaných je přesvědčeno, že soukromí je na sociálních sítích důležitější než popularita. Třiapadesát procent respondentů pravidelně kontroluje nastavení soukromí u svých účtů na sociálních sítích.

Útoky na Facebook vzbudily obavy

Výsledky průzkumu odhalují obrovskou změnu v přístupu Britů k bezpečnému chování na internetu a především na sociálních sítích. Ukazuje se tak, že nedávné průniky hackerů do soukromých profilů na Facebooku a dalších sociálních sítích měly ve skutečnosti pozitivní dopad na informovanost internetové komunity o významu bezpečného chování na internetu a ochrany citlivých osobních údajů.

Z průzkumu rovněž vyplynulo, že 72 procent respondentů neumožňuje lidem, které osobně neznají, sledovat jejich profil na sociální síti nebo na něj cokoli přidávat. Sedmapadesát procent dotázaných blokuje veřejné zobrazování fotografií a příspěvků na svém profilu. A konečně 68 procent účastníků průzkumu uznalo, že používání funkce určování polohy uživatele na Facebooku nebo Twitteru může být bezpečnostním rizikem.

„Závěry naší studie ukazují, že britští uživatelé sociálních médií si konečně připouštějí rizika, která na ně číhají na internetu, a fakt, že existují lidé, kteří se snaží získat jejich citlivá data a kompromitovat je. Data jsou tím nejcennějším, s čím se ve 21. století obchoduje, a zločinci neustále hledají nové způsoby, jak se k nim dostat. Ale uživatelé jsou stále svědomitější ohledně ochrany svého soukromí, takže pro hackery je čím dál obtížnější tato data získat, což je podle mě jen dobře,“ říká bezpečnostní analytik společnosti ESET Mark James.

Jedno heslo pro všechny účty? Minulost

Dalšími zajímavým závěrem průzkumu je fakt, že 62 procent respondentů již nepoužívá stejné heslo pro více účtů na internetu a 81 procent dotázaných nezadává do hesel žádné osobní údaje, jako jsou data narození nebo různá výročí. Devětašedesát procent Britů neposkytuje údaje o své kreditní kartě, pokud nakupují zboží po telefonu.

Překvapivým zjištěním jsou propastné rozdíly mezi chováním mužů a žen. Ženy se ukázaly být v otázce soukromí na internetu mnohem důvtipnější. U mužů například téměř jeden z deseti respondentů připustil, že popularita je pro něj na sociálních sítích důležitější než soukromí. U žen si to myslelo jen šest procent dotázaných. Podle průzkumu si 36 procent mužů nikdy nechránilo soukromí na internetu, zatímco u žen byl tento poměr nižší – 29 procent.

Zatímco každý desátý muž nikdy nekontroloval a neměnil nastavení soukromí u svých účtů na sociálních sítích, tentýž nešvar přiznalo pouze pět procent žen. Studie společnosti ESET také prokázala, že 39 procent mužů buď neví, nebo se nedomnívá, že používání nástrojů určování polohy uživatele u sociálních sítí je bezpečnostním problémem (u žen bylo stejného názoru 26 procent respondentek).

Je dobré čas od času projít internet a zjistit, jaké vaše osobní údaje jsou veřejně dostupné.
bezpečnostní analytik společnosti ESET Mark James

„Ačkoli výsledky našeho průzkumu naznačují, že mnozí lidé začínají brát otázku ochrany soukromí vážněji, nemůžeme přehlížet skutečnost, že stále existuje mnoho lidí, kteří tak nečiní a sami sebe tím ohrožují. Radil bych jim, aby začali s ochranou svého soukromí na internetu co nejdříve, dokud nebude pozdě. Jde jen o několik jednoduchých kroků, jako je používání různých hesel pro jednotlivé internetové účty a aktualizaci nastavení soukromí u profilů na sociálních sítích, takže vkládané příspěvky a fotografie nejsou veřejně přístupné,“ říká Mark James.

„Také je dobré čas od času projít internet a zjistit, jaké vaše osobní údaje jsou veřejně dostupné. Pokud narazíte na něco, co by u vás mohlo vzbuzovat obavy, pokuste se takové údaje odstranit. Kromě toho také doporučujeme, aby všichni internetoví uživatelé používali prověřená bezpečnostní řešení, protože to je pro ně primární ochrana před jakýmikoli online hrozbami,“ upozorňuje Mark James.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám